In 2017 is het 100 jaar geleden dat de revolutionaire kunstbeweging De Stijl werd opgericht. Het Centraal Museum viert dit met een ode aan het Rietveld Schröderhuis, het internationale icoon van De Stijl in Utrecht. Het huis is een van de belangrijkste collectiestukken van het Centraal Museum en is sinds 2000 UNESCO werelderfgoed. Nog niet eerder vond er een tentoonstelling plaats met de focus op dit gebouw, het eerste huis dat volgens De Stijl principes gebouwd is.
De tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! zoomt in op Rietvelds leven tijdens De Stijl-jaren. Wie was deze man, in welke omgeving leefde hij en wat waren zijn drijfveren? Wat bracht hem tot het bouwen van het Rietveld Schröderhuis? De tentoonstelling schetst Rietvelds Utrechtse omgeving in de jaren 20. Zijn contacten rondom het tijdschrift De Stijl, maar ook in het eigen Utrecht zoals Truus Schröder, Willem van Leusden, Willem Maas en Sybold van Ravesteijn zijn onmiskenbaar verbonden aan de ontwikkeling van deze bekende kunstenaar en de realisatie van zijn ’UFO van Utrecht’. Ook de relatie met Truus Schröder zal ruim belicht worden. Haar denkbeelden over wonen, opvoeden en leven waren van cruciaal belang om tot deze architectuur en vormgeving te kunnen komen.
Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich met de realisatie van het Rietveld Schröderhuis tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis aan de Frederik Hendriklaan in Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis is het eerste huis ter wereld dat gebouwd werd volgens de principes van De Stijl: radicaal en vernieuwend. Nog steeds is het huis een inspiratiebron voor architecten en kunstenaars over de hele wereld.
Het Centraal Museum heeft de grootste collectie Rietveld meubelen en maquettes ter wereld. Het museum beheert drie Rietveldhuizen in Utrecht en het omvangrijke Rietveld Schröder archief dat bestaat uit duizenden door Gerrit Rietveld en Truus Schröder geschreven en verzamelde brieven, notities , boeken, foto's en tekeningen.
In de tentoonstelling is een Werkplaats waar beeldend kunstenaar David Bade met bezoekers een kunstwerk maakt dat door het museum wordt aangekocht. Hij beschouwt het Rietveld Schröderhuis als een ‘liefdesklus’ en nodigt bezoekers uit om vorm te geven aan hun eigen liefdesklus en zo een bijdrage te leveren aan dit kunstwerk. David Bade nodigt de bezoekers uit om hun eigen ‘liefdesklus’ met hem te delen. De reacties kunnen worden achtergelaten op een model van het Rietveld Schröderhuis. Samen met zijn team bestaande uit studenten van de HKU, alumni van IBB en leerlingen van X11 media en vormgeving, verwerkt hij de verhalen in zijn kunstwerk. Het kunstwerk is op 11 juni klaar.
In het De Stijljaar is het Rietveld Schröderhuis het hele jaar door ook geopend op vrijdagavond tot 21.00 uur. Ook is een nieuwe wandelroute ontwikkeld langs alle Rietveld monumenten in de stad. In het kader van de tentoonstelling verschijnt een nieuwe publicatie over het Rietveld Schröderhuis.
In 2017 vieren we 100 jaar vormgeving van de toekomst. Directe aanleiding is de oprichting van De Stijl in 1917, met kenmerken die tot op de dag van vandaag in Dutch Design te zien zijn. Om deze mijlpaal te vieren heeft NBTC Holland, samen met haar partners, 2017 uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Voor de viering van dit landelijke themajaar hebben Utrecht en Amersfoort de krachten gebundeld en gezamenlijk een veelzijdig programma georganiseerd. Alle activiteiten en tentoonstellingen zijn te vinden op destijlutrechtamersfoort.nl.