Utrecht 60 jaar terug: 75.000 gulden voor een verkeerstuin

Foto: UN 29 september 1961

Al enkele jaren was er sprake van dat op Kanaleneiland een verkeerstuin zou worden ingericht. De ruimte ervoor was al gereserveerd, het geld ervoor ontbrak echter nog. Maar op vrijdag 29 september 1961 meldt het Utrechtsch Nieuwsblad dat een ‘bezinemaatschappij’ heeft besloten 75.000 gulden aan de gemeente te schenken voor de aanleg van een verkeerstuin.

Het college van burgemeester en wethouders kan volgens het Utrechtsch Nieuwsblad ‘een dezer dagen’ een brief verwachten waarin Esso Nederland N.V. meedeelt dat men, uit dankbaarheid voor verleende medewerking bij de totstandkoming van twee verkooppunten in de stad, driewkart ton aan de gemeente zal overmaken, bestemd voor een verkeerstuin naar het model van bijvoorbeeld het Gouverneurpark in Assen.
Verkeerstuinen zijn volgens het Utrechtsch Nieuwsblad bijzonder aardige instellingen om de jeugd in de praktijk met verkeersregels te laten oefenen. De eerste verkeerstuin werd voor de oorlog aangelegd in de Belgische kustplaats Bredene, niet ver van Oostende. Assen had de primeur voor Nederland. Het werd een keurig aangelegde tuin, met een restaurant. Aardig is volgens de krant dat de jeugd er zelf kan spelen met scootertjes, die op bromfietsmotortjes lopen. Ook is er een verkeerstoren met microfooninstallatie, zodat men de jeugd verkeerslessen kan geven. Jaarlijks trekt het Asser Gouverneurpark tienduizenden bezoekers.
Iets dergelijks staat volgens het Utrechtsch Nieuwsblad ook Utrecht nu te wachten als de gemeente de schenking aanvaardt. Het zal een attractie worden voor de gehele provincie, want nog nergens is zo’n verkeerstuin in Midden-Nederland te vinden.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: ruim 7000 studenten

Utrecht 60 jaar terug: diaconessen gehuldigd

Utrecht 60 jaar terug: Kees de gashond gaat naar Denemarken

Cookieinstellingen