Vanmorgen om half twaalf heeft burgemeester De Ranitz de centrale commandopost van de A-kring Utrecht b Bescherming Bevolking bij het 24-Oktoberplein op het Kanaleneiland te Utrecht heropend. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op 10 februari 1965.
Omdat de bestaande commandopost - ondergebracht in de oude Duitse bunker van admiraal Dönitz - niet meer voldeed aan de eisen van een nucleaire oorlog, werd de zogenaamde Kringcop verbouwd en uitgebreid met een nieuw gedeelte.
Burgemeester De Ranitz was als voorzitter van de A-kring Utrecht b blij met de nieuwe outillage van de commandopost. Hij prees de dienst openbare werken, onder supervisie waarvan de bouw en vernieuwing binnen een jaar werd uitgevoerd. Deze bunker blijft gehandhaafd, zolang de internationale veiligheid nog niet is gegarandeerd. Een garantie, waar wij allen zo vurig naar verlangen.
Wij hopen dat de doelmatigheid van deze bunker nooit bewezen hoeft te worden. De grote verdienste van de B.B. is echter het paraat blijven voor onze naasten, ook buiten oorlogstijd, aldus de Utrechtse burgemeester, die zonder officieel vertoon de bunker heropende.
Plaatsvervangend nationaal commandant van de Bescherming Bevolking , de heer U.H. Meijer -oud provinciaal commandant van Utrecht - was ondanks de materiële paraatheid niet tevreden over de personele paraatheid. De kadervorming van B.B.-personeel zal in de nabije toekomst een duidelijker accent krijgen, zo zei de heer Meijer.
Met een benauwende precisie is in de gemoderniseerde bunker alles gereed om bij een eventuele aanval op Utrecht met atoombommen als commandopost van de B.B. dienst te doen. In het nieuwe gedeelte - een bunker met een plafond van ongeveer een halve meter dik beton - zijn ondergebracht luchtverversingsinstallatie, noodstroom-aggregaat, kantine met keuken en gassluizen. Er is voor de commandopost maar één ingang, afgesloten door drie dikke, brede stalen kluisdeuren. Via een kruipgat kan men het gebouw in geval van nood verlaten.
Er kunnen nu ook totaal 24 personen in de oorspronkelijk Duitse bunker slapen. Als in tijd van oorlog deze post op volle toeren draait, zullen 24 mensen op post zijn, 24 in de kantine en 24 slapen.
De bunker blijft atoomvrij als een atoombom van de sterkte van die van Hiroshima op 250 meter of verder van de bunker af ontploft. Door een handeltje aan de waarschuwingstafel naar beneden te drukken worden de 35 sirenes in Utrecht ingeschakeld.
Dat men in de 2 1/2 meter dikke betonnen bunker aan alles gedacht heeft, blijkt wel uit de stalen, onbreekbare closetpot i een van de toiletten. De Kring moest er f 150 voor betalen. Bij een eventueel bombardement in de onmiddellijke omgeving van de commandopost moet men op alles voorbereid zijn.