Utrecht 60 jaar terug: te hoge salarissen fnuikend voor betaald voetbal

12 mei , 12:54 Geschiedenis
img 9252
Het is een traditie dat tijdens de laatste clubavond van de Scheidsrechtersvereniging District Utrecht door een forum algemene en Utrechtse voetbalproblemen worden behandeld. De meest belangrijke vraag die het forum maandagavond in St. Jan behandelde was ongetwijfeld wat de forumleden dachten over de eventuele gevolgen van het niet doorgaan van de fusie in Utrecht. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op dinsdag 12 mei 1964.
Alle sprekers betreurden dit en waren van mening dat de huidige toestand met drie clubs toch in de toekomst geen stand zou kunnen houden. Volgens Gijs Elsendoorn, voorzitter van Velox, schuilt het hele kwaad in het betaalde voetbal in de te grote sommen geld die voor en aan spelers, trainers en alles wat daar bij hoort worden betaald. 'Velox heeft door koffie en een koek aan de spelers te geven zich zo goed draaiende gehouden. Men zal in het betaalde voetbal terug moeten naar de eenvoud.'
De manie van het publiek om bij een doelpunt het veld op te stormen was een volgende kwestie. Meerdere forumleden vonden het gebruik van politiehonden een goede oplossing, maar dan ook na afloop. Sportjournalist Schoevers was het hiermee niet eens, terwijl afdelingsvoorzitter Harry Bos persoonlijk deze vreugdebetogingen wel 'n aardig intermezzo vond bij de toch al zo vaak onaantrekkelijke wedstrijden. Voorzitter Martens pleitte voor hoge hekken rond het veld, maar Elsendoorn wilde van zijn Veloxterrein geen leeuwenkooi maken.
De forumleden waren het niet eens over de vraag of het spelpeil na de invoering van het betaalde voetbal omhoog was gegaan. Bos geloofde dat het spel over de hele linie was teruggelopen; het snellere spel ging ten koste van de techniek. Te veel versnipperingen en te veel betaalde spelers, ongeschikte systemen alsmede het feit dat men door de vele wedstrijden op de televisie blasé was geworden, werd als argument gebruikt om aan te tonen dat men over de geleverde prestaties niet erg tevreden was.