Opening van het Trui van Lier Speelkwartier in het Wilhelminapark

Foto: Oud-Utrecht

Vandaag is het Trui van Lier Speelkwartier in het Wilhelminapark geopend. Familieleden van Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom onthulden een herinneringsbord en burgemeester Sharon Dijksma benadrukte in haar toespraak het bijzondere verzet van deze twee vrouwen.

Michelle van Lier, achternicht van Trui van Lier, introduceerde het verhaal over Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom die in oktober 1940 aan de Prins van Hendriklaan een crèche oprichtte met de naam Kindjeshaven (een knipoog naar de Utrechtse straatnaam Kintgenshaven). Tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Trui, een nicht van verzetsstrijder Truus van Lier, samen met haar vriendin Jet Berdenis van Berlekom 150 joodse kinderen uit handen van de bezetter te houden. Bij wijze van eerbetoon aan haar moed is de speeltuin in het Wilhelminapark officieel naar Trui vernoemd.
Twee van die kinderen waren aanwezig. Peter Hein vertelde over zijn ervaringen als vijfjarig jongetje. Daarna werd een herinneringsbord aan de gevel van Prins Hendriklaan 4 onthuld. Vervolgens gingen kinderen voorop langs een hartjespad met 150 hartjes voor de geredde kinderen. Ze eindigden bij een toegangspoort en herdenkingsbord bij de speeltuin waar Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom met de kinderen speelden. In de toekomst komen daar twee leeuwinnen als verbeelding van de moed van Trui en Jet. Burgemeester Sharon Dijksma benadrukte het bijzondere verzet van deze twee vrouwen. Na Truus van Lier krijgen nu ook Trui van Lier en Jet Berdenis van Berlekom de aandacht die ze verdienen.

Cookieinstellingen