Van de Domtoren af heeft men de beste kijk op de restauratie van de Pieterskerk die in 1956 begon en vermoedelijk in 1968 voltooid zal zijn. De kerk stamt uit de 11de eeuw en wanneer over vijf jaar de restauratiewerkzaamheden voltooid zullen zijn, is Utrecht een bijzondere mooie kerk rijker. Zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op donderdag 20 juni 1963.
Thans is men bijna gereed met de tweede fase van de restauratie. De kap van het schip is vernieuwd en ook het houten tongewelf kwam gereed. Nog steeds wordt aangenomen dat de tien zuilen, die de kerk rijk is monolitisch zijn, dat wil zeggen uit één stuk gehakt. De muren van de kerk zal men straks met een dun laagje specie bepleisteren. De zuilen zullen daarentegen van hun pleisterlaag worden ontdaan en de oude zacht roze tint herkrijgen. Daarbij moet zeer voorzichtig gewerkt worden omdat op de zuilen hier en daar schilderingen zijn ontdekt, die van voor de hervorming dateren.
De tufsteen, die men voor het opmetselen van de muren gebruikt, wordt uit de Eifel aangevoerd. Jammer is het dat deze stenen lang zo groot niet meer zijn als vroeger toen men ze letterlijk stuk voor stuk en op elk gewenst formaat uithakte. Het bewijs daarvan kan nog duidelijk worden waargenomen in de crypte onder de kerk, waar de roze graftombe van bisschop Bernulfus - de stichter van het godshuis - in 1952 werd geplaatst.