Utrecht 60 jaar terug: Worstelcracks brengen Domstad in het nieuws

Foto: UN 22-03-1963

Het Grieks-Romeins worstelen is in Utrecht al jarenlang een geliefkoosde sport. Zondag 17 maart 1963 is deze populariteit nog meer toegenomen tijdens de kampioenschappen in Midden-Nederland. Van de zeven titels kwamen er vijf in handen van Utrechtse worstelaars, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 22 maart 1963.

Theo Wammes, Loek van Alflen, beiden van De Halter, Cobus de Jong en Ab Rosbag, beiden van Olympia en Jan Stijlaart van S.D.Z. waren de Utrechters die kampioen van Midden-Nederland bij de eerste klassers werden.
Het Grieks-Romeins worstelen, één van de oudste takken uit de rij van sporten, heeft in Utrecht veel bewonderaars. In dit grepenspel, dat sterk op de techniek is ingesteld en dat daarnaast een buitengewone conditie en instelling van de beoefenaar verlangt, staan de Utrechters al jarenlang op het voorste plan.
Want in het land van de voor- en achterceintuurs, van de oksel-nekgrepen en de dubbele armzwaaien spelen de hoogtepunten zich telken jaren in de Domstad af. Al vele decennia achtereen behalen tal van Utrechters landtitels. Ook bij het landskampioenschap is de Domstedelijke suprematie voor de rest van Nederland onaantastbaar. De laatste jaren zijn het vooral de verenigingen Olympia en De Halter, beide uit Utrecht, die de dienst uitmaken.
In ieder geval blijft de titel in de Domstad. Theo Wammes, Loek van Alflen, Ab Rosbag, Cobus de Jong en Jan Stijlaart zullen daar voor zorgen. Deze vijf sterke knapen zullen ook bij de kampioenschappen van Nederland Grieks Romeins worstelen, die wederom door De Halter worden georganiseerd op de zondagen 21 en 28 april en 5 mei in de Sportzaal van Den Hommel, een hoofdrol vervullen.
Utrecht zal dank zij hen ook in 1963 weer de krachtsportstad van het jaar zijn.

Cookieinstellingen