Een greep uit vier eeuwen Utrechtse wetenschapsgeschiedenis

Foto: Matrijs

In februari is bij uitgeverij Matrijs het boek Tastend door de tijd verschenen. Het boek is opgedragen aan de Utrechtse hoogleraar universiteitsgeschiedenis Leen Dorsman, ter ere van zijn emeritaat. De bundel bevat veertig bijdragen van collega’s binnen en buiten de afdeling Cultuurgeschiedenis en het Departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis.

De artikelen verbinden twee historische tradities, universiteitsgeschiedenis en erfgoedstudies, met het Utrechtse wetenschapsbedrijf. De auteurs reflecteren door het gebruik van lieux de mémoires, plaatsen van herinnering, op de Utrechtse wetenschapsgeschiedenis. Deze ‘plaatsen’ gelden hier in de breedste zin van het
woord, zowel objecten, architectuur als symbolen zijn onderwerp van reflectie.
Tastend door de tijd is een ode aan de beleving van de wetenschap in het heden en verleden. Een bezoek aan de uitleenbalie van de Universiteitsbibliotheek Utrecht, een wandeling over De Uithof en een blik in een werkkamer op de Kromme Nieuwegracht: deze ervaringen en herinneringen daaraan verrijken de kennisgeschiedenis op unieke wijze.

Reacties

Cookieinstellingen