Utrecht publiceert podcast over slavernijverleden

Foto: gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht publiceert een podcast over het slavernijverleden van de stad. Met de podcast ‘Volg de Utrechtse sporen’ wordt eerder onderzoek over de slavernijgeschiedenis van de stad beter toegankelijk voor een breder publiek. Op 23 februari is het een jaar geleden dat de burgemeester haar excuses uitsprak over de rol van het stadsbestuur in het slavernijverleden. Met de excuses startte een subsidieregeling voor activiteiten om het slavernijverleden meer onder de aandacht te brengen. Daarnaast publiceert de gemeente nu deze podcast.

In de podcast ‘Volg de Utrechtse sporen’ van Nancy Jouwe en Tessa Hofland kunnen mensen al luisterend de wandeling zelf maken langs de sporen van het Utrechtse koloniale en slavernijverleden in Utrecht.
Wethouder Linda Voortman (diversiteit en inclusie) : “In zo’n anderhalve kilometer maken luisteraars een tijdreis van drie eeuwen. Het slavernijverleden van Utrecht is sterk verweven met de geschiedenis van de stad, maar vaak onzichtbaar. Ik vind het belangrijk dat we mensen hiermee op een laagdrempelige manier mee kunnen nemen in het slavernijverleden van de stad. Zo kunnen we elkaar beter begrijpen en werken we aan een stad voor iedereen.”
Dit rondje Utrecht kan worden gezien als een introductie over het Utrechtse slavernijverleden. In aanloop naar de jaarlijkse Keti Koti herdenking op 30 juni en de viering van Keti Koti op 1 juli gaan de volgende afleveringen verder in op de geschiedenis.

Meer aandacht voor slavernijverleden
De gemeente heeft vorig jaar een subsidie beschikbaar gesteld voor activiteiten die bijdragen aan kennis en bewustwording over het slavernijverleden en/of de doorwerking hiervan. Er zijn 21 aanvragen binnengekomen waarvan twaalf activiteiten zijn goedgekeurd door de gemeente. Voorbeelden daarvan zijn zogenaamde ‘generatiegesprekken’ met nazaten van totslaafgemaakten, verschillende exposities, een muzikale theatervertelling van het Zuilense Fanfarecorps en een ‘Indaba’, naar voorbeeld van de Truth and Reconciliation Commission in Zuid Afrika na het opheffen van apartheid.

Monument van Vlucht en Verzet
Utrecht krijgt daarnaast een monument over het trans-Atlantisch slavernijverleden in het Griftpark. Het monument wordt een centrale plek voor de jaarlijkse herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in Suriname en het Caribisch deel van Nederland. Op 30 juni 2023, tijdens Keti Koti, wordt het monument onthuld in het Griftpark.
 

Cookieinstellingen