Utrecht 60 jaar terug: het profdebuut van bokser Anton Nagtegaal

Foto: UN 15-12-1962

Anton Nagtegaal, Utrechts eerste profbokser, stond donderdag 13 december 1962 slechts 4 minuten in de ring bij zijn profdebuut. Zijn tegenstander, de Belg Francois Fraveys kreeg teveel stoten te incasseren en zijn helper wierp de handdoek in de ring. ‘Een technisch k.o.”, zei trainer Bertus van Brienen glunderend terwijl Anton zich verheugd toonde, maar zwijgzaam zijn trainer’s relaas aanhoorde, zo meldde het Utrechtsch Nieuwsblad op zaterdag 15 december 1962.

Natuurlijk is Nagtegaal blij met zijn eerste profoverwinning en dat nog wel in een debuut, vertelt hij. Maar hij is er nog lang niet. Ongetwijfeld zullen er nog heel wat partijen komen met tegenstanders van kaliber. De volgende wedstrijd, op 21 januari, is al zwaarder. Dan ontmoet Nagtegaal Walter Dors, de donkere Surinamer, die nu drie wedstrijden bij de profs heeft gebokst en ze alle won. ‘Eén van ons beiden gaat dus nu zijn eerste nederlaag bij de profs tegemoet.’
Trainer Bertus van Brienen is optimistisch. Al 35 jaren is hij actief in de bokssport en leidt hij een eigen club. Anton Nagtegaal is voor zijn vereniging een sieraad. De thans 25-jarige Utrechter beschikt over een prima linkse directe en heeft een uitermate gevaarlijke rechtse hoek. Met deze gevreesde wapens ziet de 49-jarige Van Brienen de toekomst hoopvol in.
Anton Nagtegaal beoefent de bokssport al vanaf zijn 17e jaar. In zijn acht jaar oude carrière werd hij vijfmaal kampioen van het Het Oosten, in 1957 militair kampioen van Nederland en in 1961 en 1962 kampioen van Nederland in heet zwaarwelter. Driemaal per week kan men hem bij de boksschool Van Brienen in actie zien. De andere avonden treft men hem langs de weg wanneer hij in de duisternis zijn trainingskilometers afdraaft.
Boksen is een zware, maar een mooie sport zegt Anton Nagtegaal. En die hardheid valt volgens hem nog wel mee, vooral als je zelf de klappen uitdeelt en er niet teveel behoeft te incasseren.
Eén ding vindt hij spijtig, in Utrecht is nog steeds het boksverbod van kracht. Er wordt volgens hem toch wel gebokst. Driemaal per week komen de Utrechtse boksers van de school Van Brienen bijeen. In het Jeugdhonk Utrecht Noord aan de Marnixlaan trainen ze onder leiding van Bertus van Brienen. Gemiddeld 50 boksers bezoeken de training. Van hen komen ongeveer 20 nieuwelingen al in wedstrijden uit, maar steeds buiten Utrecht. ‘Waarom mogen wij niet voor eigen publiek boksen? Het zal de boksers stimuleren, want er is niets mooier dan voor eigen publiek uit te komen’, zegt Anton Nagtegaal wat mistroostig.
Maar wellicht zullen de tijden keren, zegt Bertus van Brienen. Want er zijn weer stappen ondernomen voor een hernieuwd contact met B. en W. van Utrecht om tot opheffing van het boksverbod te komen.

Cookieinstellingen