Museum Hoge Woerd lanceert lespakket over erfgoed uit de regio

Foto: Lieke-Waenink

Museum Hoge Woerd lanceert vandaag een lespakket over erfgoed in de Utrechtse wijken Leidsche Rijn, Vleuten, De Meern en Haarzuilens. Met Echt Gebeurd!, zoals het educatieprogramma heet, wil het museum cultureel erfgoed toegankelijk maken voor leerkrachten en leerlingen van alle basisscholen in de omgeving. Het lespakket is vanaf vandaag gratis en voor iedereen te downloaden via de website van Museum Hoge Woerd.

In Leidsche Rijn is zoveel archeologie en erfgoed te vinden dat er voor iedere school wel iets bijzonders binnen handbereik is. Veel scholen bevinden zich letterlijk bovenop het verleden. Dat wat de kinderen uit het lespakket leren, is daar écht gebeurd. Zo stonden de Romeinen hier ooit in een wachttoren de grens te bewaken en waren er ridders die de slag om kasteel Nijevelt uitvochten.
Kindcentrum Rijnvliet, de Koningin Beatrixschool, de Shri Krishna Basisschool en Basisschool de Krullevaar zijn bijvoorbeeld allemaal gebouwd op de voormalige Romeinse grens (limes), dat in de zomer van 2021 is aangewezen als UNESCO werelderfgoed. Door de geschiedenis in de eigen omgeving te plaatsen, komen de verhalen tot leven. Het lespakket wordt vandaag gelanceerd door Rachel van Streefland, wethouder Erfgoed, onder toeziend oog van de leerlingen van basisschool Blink. Naast het lespakket heeft Museum Hoge Woerd een uitgebreid aanbod aan activiteiten, museumkisten- en koffers die te boeken en lenen zijn door (leerlingen van) het basisonderwijs.
Gemeente Utrecht beheert het archeologisch en bouwhistorisch depot, waar o.a. de tienduizenden vondsten uit Leidsche Rijn onder vallen. In het museum worden de belangrijkste stukken uit de archeologische collectie van gemeente Utrecht gepresenteerd en daarmee toegankelijk gemaakt voor iedereen uit de omgeving.

Cookieinstellingen