Utrecht 60 jaar terug: vrouwelijke postbestellers in Utrecht

Foto: UN 4-6-1962

In 1962 gaan in Utrecht vrouwen de post bestellen. Het postdistrict Utrecht voerde speciaal voor de stad Utrecht een wervingsactie en daarop zijn tientallen aanmeldingen binnen gekomen, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op maandag 4 juni 1962.

Er worden tachtig dames gezocht, zo meldt het postdistrict. Zowel juffrouwen als mevrouwen. Niet dat het tekort zo groot is, aldus het postdistrict maar men zou het wel prettig vinden het aantal te halen.
Op dat moment wordt zowel bij de sortering als bestellling nog krachten van uiten Utrecht ingezet. En dat is volgens het postdistrict niet ideaal. Deze ‘P.T.T.’ers’ missen in het begin nog de plaatselijke kennis zoals die nodig is voor het stip bezorgen van de vele drukwerken, brieven en bladen. In Utrecht ingewerkt personeel is het doel van de P.T.T. Vandaar de vraag naar vrouwelijk personeel.
Zoveel mogelijk zullen de vrouwelijke postbezorgers gezamenlijk in de bestelwijken werken. Geen gemengde bestelling dus, maar per wijk een mannelijke of vrouwelijke bezetting.
Om het op zichzelf zware bestelwerk te verlichten, krijgen de bestelsters elk een opvouwbaar vierwielig bestelwagentje. Deze wagentjes zijn speciaal voor de P.T.T. in Amerika gemaakt. In de toekomst krijgen ook de manlijke bestellers wagentjes.
De P.T.T. werft vrouwelijk personeel zowel voor de hele als voor halve dagen. De beloning is gelijk aan die van de mannelijke collega’s.
Hoewel er dus ook animo is voor de bestelling, is die voor de sortering het grootst. In het geheel is de belangstelling voor dit nieuwe vrouwelijke vak niet tegengevallen, laat de P.T.T. weten. In juli zal Utrecht de vrouwelijke postbestellers aan het werk zien.

Lees ook:

Utrecht 60 jaar terug: auto over de kop

Utrecht 60 jaar terug: elektrische veegwagens

Utrecht 60 jaar terug: de eerste Overvechters krijgen huissleutel

Cookieinstellingen