Utrecht 60 jaar terug: elektrische veegwagens

Foto: UN 25-05-1962

Maandag 28 mei 1962 zal de Utrechtse gemeentelijke reinigingsdienst een vlaggetje plaatsen op elk van de twee elektrowagens, die dan dan voor de veegdienst zullen uitrijden. De wagentjes zullen de veegfietsen gaan vervangen, zo meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op vrijdag 25 mei 1962.

Als de proef slaagt, komen er meer. De gemeente verwacht er veel van, want de elektrowagens kunnen 2 kubieke meter tot een maximaal gewicht van 1200 kilo meenemen. Twee man zullen de wagens bemannen. Als het stortregent kunnen zij in de cabine schuilen.
Ir. T. Krijgsman, directeur van de reinigingsdienst, denkt dat de productiviteit met deze wagens, in verhouding tot twee man met elk een veegfiets, met vijftig procent kan toenemen. Het werk wordt er, ook al zullen er personeelsleden blijven die aan de veegfiets de voorkeur blijven geven, aantrekkelijker door: een mooi, gemakkelijk te bedienen wagentje, met een opbergruimte voor gereedschap. Waar de grote veegauto’s niet kunnen komen, gebruikt men de veegfiets.
In Utrecht-noord en Hoograven zal men aanstaande maandag voor het eerst op die route de veeg-elektrowagen zien. In de loop van de week is er ook een kans dat men de proef tot Oog-in-Al en het Kanaleneiland uitbreidt. Als de proef slaagt zullen de elektrowagens de veegfietsen voor een groot deel vervangen. De twee elektrowagens kosten met oplaadinstallatie voor de accu omstreeks 20.000 gulden.

Cookieinstellingen