Utrecht 60 jaar terug: de eerste Overvechters krijgen huissleutel

Foto: UN 9 mei 1962

Op donderdagmorgen 10 mei 1962, om 9 uur ’s morgens, zullen de eerste inwoners van de nieuwste Utrechtse wijk Overvecht van de gemeentelijke bouw- en woningdienst de huissleutel krijgen. Zes gezinnen zullen zondag aan de Achillesdreef wonen. Dat meldt het Utrechtsch Nieuwsblad op woensdag 9 mei 1962.

Een van de mensen die donderdagmorgen de sleutel zal ontvangen is de heer J.A. Kok, van beroep autobestuurder bij de Gevu. Ze gaan morgen direct in het nieuwe huis aan de slag, vertelt hij het Utrechtsch Nieuwsblad. Schoonmaken, vloerbedekking leggen en meer van dat soort karweitjes. Zondag wil hij geïnstalleerd zijn.
De heer en mevrouw Kok en het zoontje Frans hebben al lang uitgekeken naar een huis met een Engelse kamer, vertelt mevrouw Kok. Waar ze wel echter tegenop zien is de voorlopige eenzaamheid. Het zal namelijk de eerste tijd nog niet zo druk zijn in de wijk. Pas enkele straten zijn afgebouwd.
Ook het boodschappen doen zal het eerste jaar problemen opleveren. Melkboeren en bakkers komen wel aan de deur. Maar voor het doen van andere inkopen zal men in Overvecht voorlopig aangewezen zijn op Tuindorp.
Er wordt hard gewerkt om de eerste straten in de nieuwe wijk klaar te krijgen. Door het slechte weer in de afgelopen maanden was de opleveringsdatum die aanvankelijk was gepland, al ver overschreden. Die verloren tijd probeert men nu in te halen. Arbeiders van de gemeentelijke dienst van openbare werken leggen nu de trottoirs, de straatverlichting wordt in orde gemaakt, in de huizen brengen installateurs stopcontacten aan.
Verderop in Overvecht verrijzen nieuwe blokken huizen. De eerste 6 gezinnen aan de Achillesdreef zullen de wijk om zich heen zien groeien. De straten zullen van lieverlee meer bevolkt raken. Spelende kinderen op de pleinen zullen over enige tijd de hamerslagen van de bouwlieden overstemmen. Het zal betekenen dat de eerste stap gezet is naar wat straks Utrechts grootste woonwijk zal zijn.

Reacties

Cookieinstellingen