Utrecht 60 jaar terug: de bouw van Overvecht

Foto: UN

Kanaleneiland wordt groot, maar Overvecht-noord en -zuid wordt groter. Zo begint een artikel over de bouw van de nieuwe wijk Overvecht in het Utrechts Nieuwsblad van woensdag 30 november 1960.

Kanaleneiland krijgt 7000 woningen voor 30.000 mensen. Overvecht-zuid doet het alleen al met 6.500 woningen voor meer dan 23.000 mensen. ‘De tentakels van de groeiende poliep, die Utrecht heet, worden steeds meer en steeds groter’, schrijft de journalist van het Utrechts Nieuwsblad onheilspellend. ‘Nu wordt dit gebied nog beheerst door de zich in het druilerig landschap verheffende watertoren, maar straks zal deze nauwelijks opvallen te midden van de dertien torenflats in Overvecht-zuid.’Het plan Overvecht-zuid, dat nog ter vaststelling aan de Utrechtse gemeenteraadsleden moet worden voorgelegd, zal in totaal 6500 woningen omvatten. Van de ongeveer 23.000 inwoners van deze nieuwe wijk, waarvoor het het grondwerk op dat moment wordt verzet, zullen er 76 procent in huizen met ‘normale huren’ wonen. Achttien procent in zeer goedkope woningen en zes procent in vrij duren woningen.
De bebouwing van Overvecht-zuid is zeer intensief, aldus het Utrechts Nieuwsblad. De etagewoningen zullen daarom de overhand hebben. De woonbebouwing is opgezet in zes carres, grote vierkante woonwijken, die echter stuk voor stuk een onregelmatig gevormde kern hebben. Zij bestaan ieder uit een aantal etagewoningen en enkele torenflats. In totaal komen er dertien zeer hoge flatgebouwen. De plaatsing van de woningen is gunstig ten opzichte van de stand van de zon. In maart, zo meldt de krant, zal men waarschijnlijk beginnen met de bouw van 300 huizen.

Lees ook:

Utrecht in 1960: de bouw van de Neudeflat

Utrecht 60 jaar terug: Faillence- en tegelfabriek Westraven

Utrecht 60 jaar terug: Het vijfhonderdjarig bestaan van de Willem Arntszstichting

Cookieinstellingen