Vaccinatiegraad in Utrecht ligt onder de gewenste WHO-normen

30 aug , 10:03 Zorg
vaccinatie
De vaccinatiegraad in Utrecht is in 2023 voor alle vaccinaties onder de WHO-norm van 90% en voor mazelen onder de WHO-norm van 95%. Daarbij is het percentage anonieme vaccinaties niet meegerekend. Deze normen zijn opgesteld om het risico op uitbraken van infectieziekten te beperken. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente.
De vaccinatiegraad in 2023 is minder goed te vergelijken met andere steden en eerdere jaren vanwege de invoering van informed consent en het daardoor optreden van anonieme vaccinaties. Wel is bekend dat de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag onder de WHO-norm liggen van 90%, met name bij oudere leeftijdsgroepen. De vaccinatiegraad voor de MenACWY-vaccinatie voor adolescenten is 57,6% in Utrecht, landelijk 66,1% en in Amsterdam 61,5%. Zowel in Rotterdam als Den Haag is dit percentage ongeveer 40%.
Dalende vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad is lager dan gewenst en er zijn sterke aanwijzingen voor een dalende trend in de vaccinatiegraad. De vaccinatiegraad is in Utrecht voor alle vaccinaties onder de WHO-norm van 90% en voor mazelen onder de WHO-norm van 95%. Als de vaccinatiegraad lager is dan de norm betekent dit dat de “groepsbescherming” wegvalt waardoor het risico op uitbraken van infectieziekten toeneemt. De ziekteverwekkers voor kinkhoest en mazelen gaan, nu het effect van de coronamaatregelen volledig is verdwenen, ook meer rond. Samen met een grotere groep kinderen die niet beschermd is tegen deze ziekten, verhoogt dit de kans op uitbraken en kinderen die ernstig ziek worden.
Gratis vaccinaties
Binnen het Rijksvaccinatieprogramma worden vaccinaties gratis aangeboden aan 0- tot 18-jarigen. In Nederland wordt gevaccineerd tegen verschillende ernstige besmettelijke ziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio (DKTP), bof, mazelen, rode hond (BMR), haemophilus influenzae type B (Hib), hepatitis B (HepB), meningokokken ACWY (MenACWY), pneumokokken infecties (Pneu) en het humaan papillomavirus (HPV). Zwangere vrouwen worden tegen kinkhoest (DKT) en de griep gevaccineerd om het ongeboren kindje te beschermen.