Utrecht gaat strenger toezicht houden om Wmo-fraude tegen te gaan

22 jan , 11:31 Zorg
zorg hospice rolstoel

Er zijn steeds meer signalen in de zorgsector van bedrijven die worden gerund door criminelen. De gemeente Utrecht gaat daarom het toezicht op Wmo en Jeugd verdubbelen, bedrijven aan de voorkant steviger doorlichten en betere afspraken maken over handhaven. Dat staat in het Uitvoeringsprogramma Toezicht Wmo en Jeugdwet dat aan de gemeenteraad is gestuurd. De gemeente laat daarmee zien dat een steviger aanpak nodig is om het zorggeld daar terecht te laten komen waar het voor bedoeld is en de kwaliteit in de zorg hoog te houden.

Het sociaal domein in Utrecht staat voor een grote uitdaging. Het aantal mensen dat zorg nodig heeft, blijft toenemen, terwijl de beschikbare middelen en het aantal zorgverleners beperkt zijn. Tegelijkertijd ziet de gemeente dat er misbruik wordt gemaakt van het zorgsysteem door partijen met verkeerde motieven. Hierdoor kunnen mensen die van zorg afhankelijk zijn slachtoffer worden, door bijvoorbeeld te maken te krijgen met niet gekwalificeerd personeel of helemaal geen zorg ontvangen. Dit vraagt om een steviger beleid op het gebied van toezicht en handhaving.

Linda Voortman, wethouder Wmo en Welzijn: “Met de hervormingen van het sociaal domein staan we voor een grote opgave. Tegelijkertijd zien we dat deze sector ook in Utrecht steeds meer te maken krijgt met louche zorgaanbieders. Daar gaan we wat aan doen. Met dit uitvoeringsprogramma willen we deze aanbieders steviger aanpakken om de kwaliteit hoog te houden en zorgen we ervoor dat zorggeld wordt uitgegeven aan wie het bedoeld is: mensen die daar recht op hebben.”

Apart uitvoeringsprogramma toezicht

Het is voor het eerst dat er een apart uitvoeringsprogramma komt voor het toezicht van de hele sector Wmo en Jeugd. Het wordt namelijk steeds meer duidelijk dat er ook in de regio Utrecht veel bedrijven zijn die moedwillig geen of slechte zorg leveren en er vooral op uit zijn om zorggeld op te strijken. Vertrouwen en partnerschap blijft de basis van ons sturingsmodel, maar het is duidelijk dat er daarnaast ook strikter toezicht nodig is. Daarom verandert de gemeente nu haar aanpak. 

In de basis goed regelen

Aan de voorkant zorgt de gemeente er beter voor dat in de contracten met zorgaanbieders goede afspraken zijn over toezicht en handhaven. Daarnaast richt de gemeente zich op preventie, door niet-integere zorgorganisaties de toegang tot ons stelsel zoveel mogelijk te ontzeggen. De gemeente zorgt daarnaast voor goede analyse en het doorlichten van bedrijven. Dit gebeurt door het laagdrempeliger melden van zorgen rondom kwaliteit en rechtmatigheid mogelijk te maken met een meldpunt en het vollediger en meer gestructureerd in kaart krijgen van signalen en risico’s op bedrijfsniveau. De capaciteit voor toezicht en handhaving wordt verdubbeld.

De gemeente Utrecht zorgt er hiermee voor dat de basis van het toezicht beter op orde is. Ondermijning in de zorgsector is echter een hardnekkig probleem en gemeente-overstijgend. Een steviger landelijke aanpak op ondermijning in de zorg is daarom nodig. Daar blijven we als gemeente ook samen met de VNG aandacht voor vragen.