Klassieke muziek in het UMC Utrecht

Foto: UMC Utrecht

De Intensive Care van het UMC Utrecht biedt iets bijzonders aan haar patiënten en hun familie. IC-verpleegkundige Sanne van der Zee verzorgt samen met collega’s van het UMC én het Spaarne Gasthuis uit Haarlem klassieke intermezzo’s. Met onder andere viool en klarinet spelen zij lichte klassieke muziek die voor de patiënten een welkome afleiding zijn gedurende hun verblijf op de IC. Dit is een initiatief van projectgroep MuzIC van de stichting Family Centered Intensive Care (FCIC).

De reacties van patiënten en familieleden zijn erg positief, het wordt enorm gewaardeerd. Live muziek raakt, geven de violisten aan recent op de IC van het UMC Utrecht speelden. “Enige tijd geleden was er een speciaal verzoek van een familie van een patiënt waarbij er geen behandelopties meer waren en de behandeling gestaakt zou worden. Hun vraag was of er voor een gespeeld kon worden voordat er gestopt zou worden, dat is natuurlijk heel speciaal”, laat Sanne van der Zee weten.
Uit onderzoek is al gebleken welke positieve effecten muziek heeft (zie bijvoorbeeld de masterclass die onlangs is uitgezonden van Erik Scherder, en het project ‘Muziek als medicijn’ van Hans Jeekel). Erik Scherder benoemt ook het effect van muziek bij mensen met bijvoorbeeld alzheimer. De medewerkers van de IC van het UMC Utrecht hebben gezien dat patiënten op de IC met een delier er rustig van worden, en een hele jonge patiënte die erg angstig was, die viel tijdens de sessie in slaap.
Niet alle muziek is geschikt voor de IC. Snelle en te luide muziek wordt vermeden maar rustige en lichte klassiek muziek zoals bijvoorbeeld van Mozart, Bach, Dvorak, en Vivaldi passen goed op een IC. Mobiliteit is ook van belang, je moet van bed naar bed kunnen gaan. Spelen op de IC vergt een andere concentratie van de muzikanten in vergelijking met andere optredens.
De ambitie van Sanne van der Zee en haar muzikale collega’s is om het professioneel en structureel opzetten. Elke IC in Nederland zou de mogelijkheid moeten krijgen hieraan deel te nemen.

Cookieinstellingen