De bezwaarcommissie van de Raad voor Rechtsbijstand heeft onlangs geoordeeld dat een man, die zijn ex-vrouw bestookt met gerechtelijke procedures, geen recht meer heeft op gesubsidieerde rechtsbijstand. In haar uitspraak verwijst de raad onder meer naar het Verdrag van Istanbul, inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Zij stelt onder meer dat het excessieve procedeer gedrag van de man beschouwd mag worden als financieel geweld.
In deze zaak gaat het om een gescheiden echtpaar, waarbij de man elke gelegenheid aangrijpt om procedures te voeren tegen zijn ex-vrouw.
Zowel de man als de vrouw hebben recht op gefinancierde rechtsbijstand. Alleen komt de vader in aanmerking voor de laagste eigen bijdrage, terwijl aan de moeder telkens één van de hoogste eigen bijdragen wordt opgelegd. Zij komt daardoor in financiële problemen. Daarbij lopen de rechtszittingen in de praktijk regelmatig uit de hand en lijken deze vooral een podium voor intimidatie.
In het bezwaarschrift dat een advocate indient namens de ex-vrouw staat onder meer dat de zij lange tijd slachtoffer is geweest van intieme terreur van haar ex-partner, die hiervoor ook is veroordeeld. De vrouw staat verder direct in contact met de alarmcentrale Aware. Dit houdt in dat als zij bedreigd of lastiggevallen wordt, zij met één druk op de knop een melding doen. Hierna worden direct verschillende instanties ingeschakeld, waaronder de politie, justitie, reclassering en hulpverlening.
Ook geeft de advocate ter illustratie aan dat de ex-partner vorig jaar maar liefst elf procedures heeft aangespannen tegen de vrouw, met als doel om haar financieel aan de grond te krijgen. De bezwaarcommissie van de Raad voor Rechtsbijstand stelt dat het zeer lastig is om in zijn algemeenheid te zeggen wanneer een rechtzoekende met succes een beroep kan doen op het verdrag waar het de eigen bijdrage betreft. Dit moet volgens haar van zaak tot zaak worden beoordeeld. Ook oordeelt de commissie dat het in strijd zou zijn met het wettelijke stelsel om een rechtzoekende nooit een eigen bijdrage op te leggen als deze slachtoffer is van huiselijk geweld.
De commissie oordeelt wel dat het excessieve procedeer gedrag van de ex-man kan worden beschouwd als financieel geweld, zoals bedoeld in het Verdrag van Istanbul. Het doel van deze conventie is om effectieve rechtsbescherming te bieden tegen geweld. Dit alles leidt ertoe dat de man geen gesubsidieerde rechtsbijstand meer krijgt.
Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact op met RechtNet Advocaten via [email protected] of bel naar 073-6154311.