Utrecht beloont betrokken jongeren op Kinderrechtendag met jeugdlintje

21 nov , 12:05 Stadsnieuws
utrecht jeugdlintjes 2024
Gemeente Utrecht
Elf Utrechtse jongeren hebben gisteren een jeugdlintje ontvangen. Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind werden de jongeren in het Stadhuis verrast door wethouder Dennis de Vries (Jeugd). Het jeugdlintje is in 2008 ingesteld door de toenmalige gemeenteraad. Het is een bijzondere blijk van waardering voor jongeren tot en met 23 jaar, die zich op een onderscheidende manier hebben ingezet voor een ander en voor Utrecht.
Dennis de Vries, wethouder Jeugd: “Dit zijn de leukste dingen om te doen! Vandaag mocht ik opnieuw elf kinderen en jongeren – de jongste 11, de oudste 22 jaar – een onderscheiding geven, omdat zij iets bijzonders hebben gedaan voor hun buren, clubgenoten of de stad. Vanuit persoonlijke drijfveren en met elk een eigen verhaal, maar met één gemene deler: ze helpen ons allemaal om Utrecht mooier te maken. En wat ik vandaag écht het allermooist vond: de verrassing op de gezichten van de kinderen en jongeren – die we met een smoes naar het Stadhuis hebben gelokt – op het moment dat ze doorhebben dat ze een lintje krijgen. Ze hebben het dubbel en dwars verdiend.”
Deze jongeren kregen een jeugdlintje:
Elizan, 11 jaar: Elizan is een meisje dat zich met hart en ziel inzet voor ‘haar’ wijk Overvecht. Dat doet ze bij gymzaal Teun de Jager. Elizan toont niet alleen initiatief, maar neemt ook graag de leiding, onder begeleiding van professionals. Ze bedenkt leuke spelletjes en legt deze vol enthousiasme uit aan haar leeftijdsgenoten, waarbij ze altijd zorgt voor een aangename, positieve sfeer. Haar betrokkenheid gaat verder dan de activiteiten zelf; ze neemt de tijd om individueel met anderen te praten en geeft extra uitleg als dat nodig is.  
Thara, 16 jaar: Thara is een rolmodel in de wijk Overvecht. Zij helpt bij projecten en organiseert zelfstandig activiteiten, zoals een meidengroep bij de buurtkamer aan de Ankaradreef en meidenvoetbal bij SVO De Dreef. Thara is aanwezig als en waar dat nodig is, en neemt met enthousiasme haar verantwoordelijkheid en initiatief. Zij voert openhartige gesprekken met zowel jongeren als ouders en verzorgers binnen de wijk. Hierdoor creëert ze een sterke verbinding en draagt ze bij aan een hechtere gemeenschap. Haar inzet en betrokkenheid hebben een positieve impact op de wijk en inspireren andere jongeren om zich ook voor hun buurtgenoten in te zetten.    
Vier jongeren van SVO De Dreef  Salaheddine (21 jaar), Rida (22 jaar), Wail (19 jaar) en Salih (19 jaar) geven op verschillende dagen voetbaltrainingen aan jongens en meisjes bij SVO De Dreef. Ze bedenken het trainingsprogramma zelf. Ook praten ze regelmatig met elkaar om te kijken wat er goed gaat op de club en wat er beter kan. Ze hebben persoonlijke aandacht voor iedere deelnemer. Naast het geven van voetbaltrainingen organiseren ze verschillende activiteiten in de wijk, voor jong en oud, zoals sport- en spelactiviteiten, bingo en quizavonden. En ze leveren een bijdrage aan bijeenkomsten over verschillende thema's die voor jongeren belangrijk zijn, bijvoorbeeld over de ramadan of vuurwerkveiligheid voor oud en nieuw.  Salaheddine, Rida, Wail en Salih zijn heel sociaal. Ze zorgen ervoor dat mensen in de buurt elkaar beter leren kennen en meer contact met elkaar hebben – kortom: ze brengen buurtbewoners samen. Ze maken gemakkelijk contact met groepen en helpen jongeren om hun talenten te ontwikkelen. Ze zorgen voor een positieve, prettige sfeer, die maakt dat iedereen zich welkom voelt. En ze zijn in staat om moeilijke dingen op een duidelijke manier uit te leggen, een competentie waar ze veel jongeren in de buurt mee (kunnen) helpen.  
Amelle (22 jaar)  Amelle leidt de welpen van Scouting Peka 18 in Utrecht. Ze zet zich met veel energie in voor kinderen van 7 tot 11 jaar. Elke zaterdag organiseert ze bijeenkomsten. Amelle is een enthousiaste leidster die haar vrije tijd graag aan scouting besteedt. De kinderen vinden haar geweldig; met geduld en humor geeft ze hen persoonlijke aandacht en helpt ze hen in hun ontwikkeling. Amelle was vroeger zelf bever bij Peka 18; nu doet ze allerlei extra taken, zoals het schrijven van het verenigingsblad (de Boemerang), het organiseren van activiteiten en het regelen van uitjes voor de Stam. Ze helpt ook bij buurtactiviteiten, zoals de herdenking op 4 mei. Amelle heeft een fijne band met de kinderen. Door haar humor voelen ze zich op hun gemak, en met haar vrolijke aanpak betrekt ze iedereen. Als een kind het moeilijk heeft, geeft Amelle rust en zorgt voor structuur. Ze helpt kinderen om te ontdekken wie ze zijn en laat ze zien dat iedereen anders mag zijn.  
Botaina (16 jaar): Botaina is ruim een jaar een rolmodel bij Stichting JoU (Jongerenwerk Utrecht). Ze helpt elke week bij de meidenavonden in Leidsche Rijn. Ze organiseert zelf ook activiteiten en heeft de Young Leader-cursus met succes afgerond. Haar enthousiasme maakt haar waardevol voor de organisatie en de buurt. Botaina organiseert zelf evenementen voor de wijk met andere organisaties, zoals DOCK, Sport Utrecht en De Vrijstaat. Haar vader werkt bij de moskee in Leidsche Rijn en Botaina wil net als hij iets goeds doen voor de wijk. Dit geeft haar extra motivatie om zich in te zetten. Zo organiseerde zij kookactiviteiten voor jongeren bij Urban Mix en voor ouderen bij het Leger des Heils.  
Salim (17 jaar): Salim zet zich in als rolmodel bij stichting JoU in Tuinwijk. Hij organiseert activiteiten die voor jongeren van toegevoegde waarde zijn, zoals huiswerkbegeleiding, een potje voetbal op straat of het coachen van andere jongeren. Hiermee is hij een goed voorbeeld voor andere jongeren uit de wijk.  
Naomi (21 jaar): Naomi zit in de cliëntenraad van Altrecht, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg. Ze zet zich in om de zorg beter te maken, vooral voor mensen met autisme. Met grote regelmaat bezoekt zij de afdeling en zet zich in om, samen met professionals, het behandelaanbod van ASS (autisme spectrum stoornis) uit te breiden. Naomi heeft zelf ook ervaring met mentale problemen en kan daardoor goed meepraten.
Elise (20) Elise (20 jaar): Elise werkt als vrijwilliger met jonge vluchtelingen en was actief in de jeugdraad. Elise inspireert andere jongeren om hun talenten te ontwikkelen en te laten zien, bijvoorbeeld als het gaat om dansen, presenteren en organiseren. Elise werkt bij Young Minds Utrecht, een organisatie die tijdens de coronapandemie is ontstaan en zich richt op hulp aan jongeren. Zo zorgde zij ervoor dat jongeren betrokken werden bij het bedenken van activiteiten en gaf advies als zij daar behoefte aan hadden. Tijdens de coronapandemie organiseerde ze een dansbattle waar driehonderd jongeren aan meededen. Ze organiseert nog steeds dansoptredens en battles en spreekt vaak over de mentale gezondheid van jongeren en de druk die ze ervaren. 
De Vries noemt de kinderen en jongeren die vandaag een jeugdlintje hebben gekregen “lichtpuntjes in onrustige tijden”: “Juist nú hebben we mensen nodig die elkaar niet de rug toekeren of lijnrecht tegenover elkaar staan, maar gewoon, graag een helpende hand, uithuilschouder of luisterend oor bieden. Mensen willen verbinden. Jou het gevoel geven dat je erbij hoort. Menselijke warmte laten zien in kille tijden. Dus iedereen die op zoek is naar inspiratie voor iets positiefs, neem een voorbeeld aan deze twaalf jonge Utrechters.”