Senna Maatoug benoemd als wethouder mobiliteit en klimaat en energie

12 dec , 12:21 Stadsnieuws
semma maatoug benoemd als wethouder
Gemeente Utrecht
Senna Maatoug is vandaag door de gemeenteraad benoemd als wethouder met onder meer mobiliteit, klimaat en energie in haar portefeuille. De GroenLinks-politica verlaat de Tweede Kamer om in Utrecht te werken aan een ‘duurzamere en eerlijke stad’. Maatoug volgt Lot van Hooijdonk op die ruim tien jaar wethouder is geweest op het gebied van mobiliteit en duurzaamheid. Van Hooijdonk nam vandaag afscheid van de gemeenteraad.
Wethouder Senna Maatoug: “Utrecht is een prachtige historische stad die voor grote uitdagingen staat. Met een forse groei van het aantal inwoners in het vooruitzicht, is het essentieel dat deze ontwikkeling op een duurzame en eerlijke manier plaatsvindt. Dit vraagt om een overheid die dicht bij mensen staat. Het is een grote eer en verantwoordelijkheid om bij te mogen dragen aan een groen, sociaal en gezond Utrecht waar iedereen zich thuis voelt.”
Belangrijke onderwerpen
De portefeuille van Maatoug wordt vrijdag 13 december formeel vastgesteld in het constituerend beraad van het college van burgemeester en wethouders. Zij wordt verantwoordelijk voor belangrijke onderwerpen, zoals het aanpakken van het overbelaste elektriciteitsnet, het alternatief voor de verbreding van de A27 bij Amelisweerd en de herinrichtingsprojecten in Overvecht en Lunetten-Koningsweg. Ook zal Maatoug als wijkwethouder geregeld te vinden zijn in de wijkbureaus in Zuid en Vleuten-De Meern.
Maatoug blijft zeker tot de volgende gemeenteraadsverkiezingen wethouder. Hoewel ze momenteel in Leiden woont, is ze vastbesloten om zo snel mogelijk naar Utrecht te verhuizen. “Ik kom al regelmatig in Utrecht. Als wethouder wil ik me verbinden met de stad en de inwoners nog beter leren kennen. Dat zie ik als een belangrijke verantwoordelijkheid.”
In 2021 werd Maatoug voor GroenLinks gekozen als Tweede Kamerlid, waar ze woordvoerder was op het terrein van belastingen en kinderopvang. Ook was ze lid van de Parlementaire Enquêtecommissie Fraude en Dienstverlening en diende ze verschillende initiatiefwetten in. Eerder werkte Maatoug als beleidseconoom bij het Ministerie van Financiën en docent Economie aan de Universiteit Leiden. Ze studeerde politicologie in Leiden en economie in Utrecht.