Het
Spoorwegmuseum gaat samen met
Stichting Leaphy een wereldrecordpoging doen. Op woensdag 28 februari gaan circa 300 leerlingen van scholen uit Veenendaal, Nijkerk, Amersfoort en Utrecht proberen ’s werelds langste robottrein te laten rijden. De recordpoging vindt plaats in de museumhal tussen de prachtige oude treinen van het museum. Het doel is om een trein van meer dan 215 robots te laten rijden en daarmee een Belgisch record uit 2016 te breken.
Hoe ziet dat eruit, een robottrein? De trein wordt gemaakt van allemaal losse robots die ontwikkeld zijn door Stichting Leaphy. De robots rijden over speciale lijnvolgmatten en kunnen andere robots volgen zonder te botsen. Samen maken de robots een lange trein. Leaphy robotica biedt leerlingen de kans spelenderwijs creatief te worden met techniek. Bij Leaphy werken leerlingen, docenten en andere professionals samen aan ontwikkeling van nieuw lesmateriaal rondom robotica. Zij ontwikkelden hiervoor een speciaal robotje (‘Leaphy’) dat geprogrammeerd kan worden om samen in een lange trein te rijden.
Succesmoment
Olivier van Beekum, initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Leaphy, wil met een recordpoging een succesmoment creëren voor de leerlingen: “We willen leerlingen laten beleven dat ze waardevol zijn voor anderen, dat kennis delen en anderen daarmee kunnen helpen ontzettend gaaf is. Dat is waar Leaphy voor staat. De recordpoging is bedoeld om leerlingen te laten zien dat als je samenwerkt je grootse dingen kan presteren.”
Nederlands record
Vorig jaar deden ongeveer 200 leerlingen een eerste poging om een record te vestigen. Het bleek nog niet zo eenvoudig om de robots op één lijn te krijgen. Omdat het in Nederland nog niet eerder was geprobeerd werd een Nederlandse record gevestigd.
Bijwonen
De recordpoging is voor bezoekers aan het Spoorwegmuseum te volgen. Op woensdag 28 februari om 13:00 uur gaan de scholieren onder leiding van presentator Bas Westerweel de eerste poging doen. Als toeschouwer heb je een geldig entreebewijs voor het museum nodig.
Onder de deelnemende scholen zijn het Rembrandt college in Veenendaal, Corlaer college in Nijkerk, Corderius college in Amersfoort, Bonifatius college en Gregorius college (beiden Utrecht).