Portaal en BAM Wonen starten met verduurzaming vijfde flat in Utrecht

20 jun , 11:40 Stadsnieuws
scharlakendreef 20231213 07 deels screens
Portaal

Woningcorporatie Portaal en BAM Wonen verduurzamen de volgende hoogbouwflat in de Utrechtse wijk Overvecht. Deze maand starten de werkzaamheden aan de Scharlakendreef in Utrecht om de woningen energiezuinig en gasloos te maken. De werkzaamheden staan gepland t/m begin 2025.

Portaal en BAM Wonen verduurzamen in ketensamenwerking de hoogbouwflats in Overvecht. De flat aan de Scharlakendreef is het vijfde project. De flats zijn eind jaren zestig gebouwd volgens hetzelfde bouwsysteem en hebben daardoor dezelfde constructie als de voorgaande flatgebouwen. Toch verschillen de flats onderling onder meer qua indeling en materiaalgebruik. Gelijktijdig met de energetische aanpassingen laat Portaal ook esthetische aanpassingen verrichten naar ontwerpen van Mex Architects. Aan de achterzijde komt een extra entree naar het portiek en met een plateaulift wordt de berging op -1 met de begane grond en eerste etage verbonden.

De flats hebben van oorsprong een sobere uitstraling die kenmerkend was voor die bouwperiode. Door het toepassen van nieuwe gevelkozijnen en gevelafwerkingen worden de gebouwen niet alleen verduurzaamd maar kunnen we ook de uitstraling moderniseren.

Petri Bosch, projectmanager Portaal: ‘Sinds 2020 werkt Portaal met BAM in een ketensamenwerking. We hebben met elkaar straks vijf 10-hoog complexen in Overvecht verduurzaamd. Elk project had een eigen dynamiek met haar eigen bewoners, waarvan we veel geleerd hebben. Door zo lang samen te werken is het mogelijk om uit ieder project de verbeteringen mee te nemen. Op die manier kunnen we een dergelijk ingrijpende renovatie voor de bewoners behapbaar maken.’

Comfortabel gasloos wonen

Verduurzamen begint met goed isoleren en ventileren. Kopgevels krijgen een geïsoleerde afwerking en de voor- en achtergevel worden voorzien van nieuwe kozijnen met HR++ glas. Zowel het dak van de flat als de vloer van de eerste woonlaag worden geïsoleerd. De ventilatie en het binnenklimaat in de woning wordt verbeterd met een individueel CO2-gestuurd ventilatiesysteem. De keuken krijgt een stroompunt voor elektrisch koken waarbij gastoestellen vervangen worden door een kookvoorziening op inductie. Bewoners ervaren dankzij de maatregelen meer wooncomfort en een lager energieverbruik. De appartementen gaan van label C/D naar label A.

Versneld engineeren

BAM Wonen heeft met drones en smartphones de woningen gescand voor een snelle doorloop van het project. De scans leveren 3D-modellen op die zowel bij de engineering als de voorbereiding en realisatie het proces versnellen. De effecten van nieuw leidingverloop zijn bijvoorbeeld al tijdens planvoorbereiding van het project bekend. Tijdens de realisatie laten scans en 3D-modellen eventuele afwijkingen op woningniveau aan het uitvoeringsteam zien, waardoor de realisatie sneller verloopt. Dit is onderdeel van de BAM-strategie ‘building a sustainable tomorrow’, waarin duurzaamheid, digitalisering en industrialisering centraal staan.

Peter Aleman, projectleider BAM Wonen: ‘Sinds 2020 werkten we samen met Portaal in hetzelfde team aan 8 verduurzamingsprojecten met 826 woningen. Onze hechte ketensamenwerking resulteerde in werkplezier en een doortastende werkwijze om voor sociale huurders in Utrecht-Overvecht meer wooncomfort en een lager energieverbruik te realiseren.’