Utrecht reikt tienduizendste afvalknijper uit

Foto: gemeente Utrecht

De tienduizendste afvalknijper is maandag uitgereikt aan de 7-jarige Abel. Sinds 2019 reikt de gemeente afvalknijpers uit aan Utrechters die zelf zwerfafval willen opruimen. Deze vrijwilligers helpen de stad schoon te houden, samen met de medewerkers bij de gemeente die prullenbakken legen, stoepen vegen en (zwerf)afval opruimen.

Susanne Schilderman (Openbare Ruimte): “We werken hard om de stad schoon te houden en het is heel mooi om te zien dat inwoners meehelpen in het tegengaan van zwerfafval. Er zijn veel mensen die zich hiervoor melden en dat was voor ons de reden om te starten met het uitdelen van de afvalknijpers. En met het uitdelen van deze knijper kan ik met trots zeggen dat we 10.000 vrijwilligers hebben die ons stadsie helpen schoner te houden.”
Abel van 7 jaar is op school geïnspireerd geraakt voor het opruimen van zwerfafval. Dat was ook de reden dat hij een afvalknijper wilde en zijn moeder deze gratis voor hem heeft aangevraagd bij de gemeente. Tijdens zijn (opruim)wandeling van school naar huis kan hij deze goed gebruiken. Abel vindt het extra leuk als hij een blikje vindt en het kan inleveren voor statiegeld.
De 10.000 knijpers zijn verspreid over de stad uitgegeven. Inwoners van Utrecht helpen met de knijpers de stad schoner te houden en dragen met hun knijper bij aan het bewustzijn over de gevolgen van zwerfafval. De meeste aanvragen worden gedaan in Leidsche Rijn en Vleuten/de Meern met daaropvolgend de wijken Noordwest en Zuidwest. Op zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag, waarmee aandacht wordt gegeven om buurten in Utrecht nog meer vrij te maken van zwerfafval. Utrechters die ook een afvalknijper willen, kunnen die gratis aanvragen via [email protected]

Cookieinstellingen