Opvang Oekraïners in Jaarbeurs tijdelijk gesloten

Foto: VRU

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) heeft vandaag, 27 februari, besloten om de opvang (HUB) voor Oekraïners in de Jaarbeurs tijdelijk te sluiten. De locatie is overvol, wat bijvoorbeeld leidt tot onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit, lange rijen voor de sanitaire voorzieningen en onvoldoende privacy. Doordat er geen zicht is op andere beschikbare opvangplekken in Nederland is er een onhoudbare situatie ontstaan.

Directeur Jaap Donker van de VRU, verantwoordelijk voor de uitvoering van de HUB: “Met pijn in het hart moeten we de poorten van onze Oekraïne HUB tijdelijk sluiten. Voor kinderen en kwetsbaren maken we, zolang het kan, nog een uitzondering. Als er weer opvangplekken beschikbaar komen in Nederland openen we de poorten weer voor alle vluchtelingen uit Oekraïne. Gezien de onhoudbare situatie wil ik een dringend verzoek doen om landelijk meer plekken te organiseren of om ons als uitvoerders een andere opdracht te geven”.

Capaciteit voor 140 personen
Veel Oekraïners melden zich in Nederland bij de HUB Utrecht in hal 5 van de Jaarbeurs. In de HUB kan men even op adem komen en is het streven binnen vierentwintig uur een duurzame opvangplek te vinden ergens in het land. De capaciteit van de HUB in de Jaarbeurs is berekend op maximaal 140 personen die op de locatie overnachten. Bij meer dan 140 personen is een tijdelijke sluiting noodzakelijk tot er weer voldoende plekken zijn in het land om weer volledig open te gaan.

Geen opvangplekken beschikbaar
Op dit moment zijn er in Nederland geen opvangplekken meer beschikbaar voor Oekraïners en is er ook geen uitzicht op nieuwe plekken. Het is dan ook niet meer mogelijk voor de mensen van het Landelijk Centrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS) om mensen die arriveren te plaatsen in een opvangplek ergens in Nederland terwijl er dagelijks nog wel 50-70 nieuwe mensen arriveren. Hierdoor is de HUB zo vol geraakt dat de VRU helaas genoodzaakt is om deze tijdelijk te sluiten voor mensen die nieuw arriveren.

Veranderingen in opvangbeeld
In de HUB in de Jaarbeurs zien ze sinds afgelopen zomer dat de reden voor aanmelding van nieuwe mensen sterk in verandering is. Waar er zich in het eerste jaar na het uitbreken van de oorlog vooral kwetsbaren, vrouwen, kinderen en gewonden meldden, zien ze nu grotendeels mensen arriveren die aangeven dat ze naar Nederland zijn gereisd voor de arbeidskansen en de goede voorzieningen. In eerdere uitingen heeft de opvang al gedeeld over deze ontwikkelingen en over hun zorg of er straks nog wel plekken zijn voor kwetsbaren die arriveren.
Voor mensen die zich op dit moment in de HUB bevinden probeert het Landelijk Centrum Vluchtelingen Spreiding (LCVS) plekken te vinden in het land. Aan de mensen die zich nieuw melden en niet kwetsbaar zijn vraagt VRU om zelf in verblijf te voorzien.
De HUB zal de deuren weer openen zodra het aantal mensen dat daar moet overnachten onder de grens van 80 personen komt en er realistisch perspectief is op ruim voldoende beschikbare opvangplekken.

Cookieinstellingen