College kijkt tegen een tekort van 40 miljoen aan

Foto: Pixabay

Onderzoek naar de juistheid en betrouwbaarheid van de geraamde inkomsten uit het gemeentefonds heeft aangetoond dat het financiële tekort van de gemeente Utrecht aanzienlijk groter is dan het college had verwacht. Het financiële tekort komt vanaf 2027 structureel uit op rond de 40 miljoen euro. Dat is circa 2 procent van de totale begroting van 2 miljard. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Dit is een aanzienlijk hoger bedrag dan het eerder gemelde verwachte tekort van tussen 21 en 35 miljoen euro als gevolg van de afnemende gemeentefondsuitkeringen. Het college schrijft dat het in staat is om het groter tekort op te lossen. Al is het volgens het college een ‘nieuwe uitdaging waarvoor stevig ingrijpen noodzakelijk is.’
Volgens het college vraagt de verwerking van het gemeentefonds in de begroting zeer specialistische kennis. Deze specialistische kennis blijkt de gemeente onvoldoende in huis te hebben. Bovendien blijkt dat de interne controle niet voldoende gedetailleerd te zijn uitgevoerd.
Het college heeft nu onder meer een ‘robuust verbeterprogramma financiële functie’ gestart. Ook worden er extra bezuinigingsvoorstellen aangekondigd. Het streven is om bij de Voorjaarsnota 2024 weer een financieel ‘sluitend beeld’ te presenteren.

Cookieinstellingen