Aanwijzing Grave van Solmsstraat 2 en 4 tot gemeentelijk beschermd monument

Foto: gemeente Utrecht

Twee panden aan de Grave van Solmsstraat worden mogelijk benoemd tot beschermd monument. Het gaat om een voormalige jongensschool en een voormalig fraterhuis uit 1909 die hoorden bij de St. Josephkerk. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten. Door de bescherming van monumentale panden behoudt gemeente Utrecht religieus erfgoed in de stad voor komende generaties.

“Religieus erfgoed heeft een grote betekenis voor Utrecht, daar zijn we als kerkenstad trots op. Het beschermen van deze panden is van religieus, maatschappelijk én cultuurhistorisch belang. Door deze aanwijzing zijn straks alle monumentwaardige gebouwen van de St. Josephkerk beschermd met een monumentenstatus en zorgen we ervoor dat ze behouden blijven voor Utrecht’’, aldus Rachel Streefland, wethouder Erfgoed. De St. Josephkerk kreeg eerder al de status van beschermd monument. De voormalige meisjesschool die bij de St. Josephkerk hoort krijgt geen monumentenstatus, deze is verbouwd en niet meer herkenbaar als school.
Het fraterhuis is sinds 2004 in gebruik als gemeenschapsgebouw met woningen en ontmoetingsruimtes. In de voormalige jongensschool zijn tegenwoordig culturele organisaties en kunstenaars gehuisvest.

Voorbescherming 
Met het voornemen van het college om monumenten aan te wijzen, geldt een voorbescherming. De komende weken gaat de gemeente in gesprek met eigenaren. Het definitieve besluit tot aanwijzing van de gemeentelijke monumentenstatus vindt binnen 26 weken plaats.
Eerder dit jaar startte het traject tot aanwijzing van jong erfgoed. De twee panden aan de Grave van Solmsstraat zijn onderdeel van het Utrechtse religieus erfgoed.

Cookieinstellingen