VIDIUS studentenunie teleurgesteld in de verkiezingsuitslag

Foto: SP Utrecht

VIDIUS studentenunie is teleurgesteld in de verkiezingsuitslag. De Partij Voor de Vrijheid (PVV) gaat aan kop met 37 kamerzetels. De studentenunie is bezorgd over de rol van studentenbelangen in een rechts kabinet met de PVV.  

Met een nek aan nek race in de slotpeilingen waren de verkiezingen van 2023 bijzonder spannend. Ook voor studenten waren deze verkiezingen belangrijk. “Er liggen grote vraagstukken voor studenten bij de Tweede Kamer. Denk aan compensatie voor de pechgeneratie, de hoogte van de basisbeurs of de wooncrisis” zegt Midas Urlings, voorzitter van VIDIUS studentenunie. De studentenbelangenorganisatie volgde de verkiezingen nauwkeurig. “We keken door de partijprogramma’s naar het beleid voor studenten en probeerden meer aandacht voor studentenproblematiek te vragen”, aldus Urlings.
Bij de eerste exitpoll bleek dat de PVV van Geert Wilders een grote zege had geboekt. “Dat vinden wij jammer. De PVV heeft nauwelijks beleid voor studenten. Ze hebben het bijvoorbeeld helemaal niet over pechgeneratie of de studieschuld.” zegt Urlings. “Daarnaast staan wij voor een inclusief Utrecht, waar alle studenten zich welkom voelen. Die waarde zien wij niet terug bij de PVV” vult hij aan. De mogelijkheid bestaat dat Wilders gaat formeren met andere rechtse partijen. Ook daarop is de studentenunie kritisch. “Studenten hebben steun nodig. Het gevaar loert dat een rechts kabinet erg bescheiden zal zijn met deze steun, als ze deze überhaupt al geven” stelt de voorzitter. VIDIUS blijft strijdbaar. “Juist nu het politieke klimaat verandert staan wij pal achter de studenten”. 

Cookieinstellingen