Utrechters wordt gevraagd mee te denken over de toekomst van Utrecht

Foto: gemeente Utrecht

Hoe wil jij dat jouw eigen straat, wijk en stad eruitziet? Wil je wonen in een straat vol winkels en horeca of houd je juist van rust? Hou je van opvallende architectuur, of juist niet? Vind jij dat gebouwen in Utrecht best wat hoger mogen? De gemeente werkt aan een stedenbouwvisie en vraagt daarvoor naar de mening van Utrechtse inwoners. De enquête staat online, waarmee Utrechters in drie minuten kunnen aangeven wat zij belangrijk vinden bij de inrichting van de stad. Ook gaat de gemeente de wijken in, om zoveel mogelijk mensen te vragen naar hun ideeën.

Wat is de stedenbouwvisie?
De stedenbouwvisie is een doorvertaling van de Ruimtelijke strategie Utrecht 2040 (RSU2040), die de koers van de stad beschrijft. De stedenbouwvisie moet concreet maken wat de gemeente onder leefbaarheid, kwaliteit, efficiënt ruimtegebruik en architectuur verstaat, met het doel dat we daar straks beter op kunnen sturen en toetsen bij nieuwe gebiedsontwikkelingen en projecten in de bestaande stad. De stedenbouwvisie gaat over de inrichting van de stad, over straten en buurten en over voorzieningen; bij uitstek onderwerpen waar Utrechters een mening over hebben. Daarom wordt de stedenbouwvisie nadrukkelijk samen met bewoners gemaakt.
Wethouder Eerenberg: “Woningbouw is één van de prioriteiten van dit college. We bouwen er de komende jaren duizenden woningen bij. Dat moet met behoud van kwaliteit; er horen dus ook parken, scholen, plekken om te sporten en allerlei andere voorzieningen bij. Vanaf vandaag halen we geluiden op bij de Utrechters: wat zijn hun ideeën voor de toekomst? Over kwaliteit en leefbaarheid? Mét hun inbreng willen we een stedenbouwvisie maken die ervoor zorgt dat Utrecht ook over tientallen jaren een prettige plek is om te wonen, werken en verblijven.”

Samen stad maken
De komende tijd wordt een aantal stappen gezet om de stad te betrekken. Er worden in verschillende wijken gesprekken gevoerd op straat, en online is er een enquête waarbij Utrechters hun mening kunnen geven. Na de zomer organiseert de gemeenteverdiepende gesprekken met geïnteresseerde Utrechters en wordt de visie verder uitgewerkt. Daarna stuurt de gemeente het document naar de raad om erover te besluiten.
Wethouder Oosters “Utrechters zijn enorm betrokken bij hun stad. Een stad die continu in verandering is. Daarom bieden we Utrechters de mogelijkheid om via verschillende kanalen met ons mee te denken over de toekomst van de stad. Daarbij doen we extra ons best om Utrechters te spreken die we niet vanzelf tegenkomen bij de gebruikelijke inspraakavonden. We zetten daarom digitale vragenlijsten in en gaan actief mensen opzoeken. Want alleen als we goed naar Utrechters luisteren kunnen we de veranderingen in onze stad ook echt van en voor iedereen laten zijn.”
De stedenbouwvisie volgt op de Ruimtelijke strategie Utrecht 2040 (RSU 2040). De RSU2040 beschrijft de koers van de stad en beschrijft op welke manier we de stad ontwikkelen, maar niet hoe het eruit ziet. Daarom wordt er nu gewerkt aan de stedenbouwvisie. Begin 2024 moet de stedenbouwvisie klaar zijn.

Meer informatie? Zie hier het filmpje. De enquête is hier te vinden. 

Cookieinstellingen