Gemeente wil 300 tot 700 woningen te bouwen bij Lunetten-Koningsweg

Foto: gemeente Utrecht

Het Utrechts college wil 200 tot 300 tijdelijke sociale huurwoningen laten bouwen in het gebied ‘Tussen de Rails’ bij Lunetten-Koningsweg. Deze woningen zouden in 2024 opgeleverd kunnen worden. In een later stadium zouden nog eens 300 tot 400 woningen kunnen volgen. Dit staat in het intentiedocument dat het college heeft vastgesteld. Met deze tijdelijke invulling van het gebied wil het college bijdragen aan het oplossen van de hoge woningnood in de stad. Het college onderzoekt welke woningcorporatie bereid is deze woningen te ontwikkelen.

Voor de bouw van de eerste 200 tot 300 tijdelijke woningen in 2024 zijn naar verwachting geen grote ingrepen in de omgeving of infrastructuur nodig, blijkt uit een eerste verkenning. Voorwaarde is wel dat er weinig parkeerplaatsen komen, zodat het aantal auto’s op omliggende wegen niet te sterk groeit. De locatie is goed bereikbaar met de ligging naast treinstation Lunetten en aan doorgaande fietsroutes. Het groen in het gebied is belangrijk voor de ecologie van de stad. Daarom wordt dit groen waar mogelijk behouden en anders gecompenseerd in de omgeving rond de Kromme Rijn. De 300 tot 400 tijdelijke woningen in de tweede fase worden gecombineerd met tijdelijke functies zoals werk, cultuur of horeca. Dit vraagt nog meer tijd en hiervoor zijn ook grotere aanpassingen aan de infrastructuur nodig om de locatie geschikt te maken.

Knooppunt Lunetten-Koningsweg
De gemeente werkt aan de definitieve ontwikkeling van het gebied als stedelijk knooppunt. Hier gaat nog wel enige tijd overheen. Geluid van de treinsporen en A27 vormt momenteel nog een belemmering voor permanente woningbouw en ook is niet alle grond in bezit van de gemeente of op korte termijn beschikbaar. Verder is de inrichting van het gebied afhankelijk van beslissingen over openbaar vervoerlijnen en -stations in de omgeving. Naar verwachting duurt het nog zo’n 10 à 15 jaar voor definitieve plannen uitgevoerd kunnen worden. Met de tijdelijke invulling wordt het gebied in de tussentijd toch goed benut.
Het gebied Tussen de Rails is één van de stedelijke knooppunten die zijn benoemd in de Ruimtelijke Strategie Utrecht. Dit is een plaats waar openbaar vervoer en wegen bij elkaar komen. De gemeente wil hier een stedelijk gebied maken met wonen, werken en allerlei voorzieningen, zoals winkels, sportgelegenheden en zorginstellingen. Dit gebied moet met goed openbaar vervoer bereikbaar worden gemaakt. De gemeente streeft naar de komst van een nieuw treinstation Lunetten-Koningsweg met intercitystatus. Dit heeft als voordeel dat voorzieningen voor meer Utrechters bereikbaar zijn.
 

Cookieinstellingen