Ockhuizen biedt straks ruimte aan natuur, recreatie en zonnevelden

Foto: gemeente Utrecht

In Ockhuizen, onderdeel van het landgoed Haarzuilens, komen meer recreatiemogelijkheden, wordt de biodiversiteit in het gebied verhoogd en wordt nieuwe natuur voor de toekomst veiliggesteld. Ook komt er een zonneveld waarmee duurzame energie wordt opgewekt. Daarbij koestert de gemeente het Rijksbeschermde dorpsgezicht Haarzuilens. De gemeente Utrecht zet hiermee een volgende stap in de ontwikkeling van het gebied. Er ligt nu een conceptontwerp, waarin natuur, recreatie, duurzame energie en het karakteristieke cultuurhistorische landschap in het gebied samenkomen. Het initiatief voor dit ontwerp is mede genomen door een aantal omwonenden en grondeigenaren. Omwonenden en belanghebbenden hebben vanaf vandaag vier weken de tijd om te reageren op het nieuwe ontwerp. De gemeenteraad moet over het ontwerp nog een besluit nemen.

In het conceptontwerp (Integraal Programma van Eisen) voor Ockhuizen heeft de gemeente eisen opgenomen waaraan de ontwikkelingen in het gebied moeten voldoen. Met als belangrijkste eisen dat de karakteristieke kenmerken, zoals het slotenpatroon en de openheid van het gebied, behouden blijven en de nieuwe natuur toegankelijk moet zijn voor recreanten. Ook komen oude historische elementen, zoals een perenlaantje en bomensingels, terug in het gebied en worden er extra bomen geplant. Een groene corridor van 9 hectare moet ruimte bieden aan dieren, zoals de bever en de otter. Een zonneveld, van 35-40 hectare, wordt ingepast in het landschap met gebiedseigen groen eromheen. Het zonneveld zal zo’n dertig jaar in het gebied blijven. Fietsen en wandelen kan straks ten noorden én zuiden van het zonneveld op een nieuw aangelegd pad.

Gezamenlijk ontwerp
Het ontwerp van Ockhuizen is uitgewerkt in nauwe samenwerking met de grondeigenaren, waaronder private eigenaren, Natuurmonumenten en de provincie Utrecht. Ook de direct omwonenden in Ockhuizen en bewoners van het dorp Haarzuilens en omgeving hebben hun inbreng kunnen leveren. De wensen, adviezen en kaders van de bewoners van Ockhuizen en Haarzuilens heeft de gemeente opgehaald en daar waar mogelijk meegenomen in het conceptontwerp dat nu ter inzage ligt.

Mooie combinatie
Eén van de ambities van Utrecht is om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken. Ook worden natuurgebieden zo ingericht dat ze meer plaats bieden aan verschillende soorten bomen, planten en dieren. Meer natuur heeft bovendien een verkoelend effect, omdat natuur water vasthoudt. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het tegengaan van klimaatverandering. ‘Ik ben trots dat we dit plan aan de gemeenteraad kunnen voorleggen. Utrecht wil een schone en leefbare stad zijn voor iedereen. We hebben hier samen met de initiatiefnemers een mooie combinatie van zonnevelden met natuur en recreatie weten te maken’, aldus wethouder Lot van Hooijdonk.

Reageren op het ontwerp
Vanaf nu kunnen omwonenden en andere belanghebbenden via een zienswijze aangeven wat ze vinden van het conceptontwerp. Hiervoor hebben ze tot en met 11 juni de tijd. Op 30 mei as is er gelegenheid om vragen te stellen tijdens een informatieavond, van 16.00 tot 21.00 uur bij de Emmaus Haarzuilens, Eikstraat 14 in Haarzuilens. 
Meer informatie over het ontwerp dat ter inzage ligt, is te vinden op www.utrecht.nl/ockhuizen

Reacties

Cookieinstellingen