Gemeente start proef met lawaaiflitspalen

Foto: pixabay

Vanaf dinsdag 16 mei start er op de Wolgadreef, de Amsterdamsestraatweg en aan de Tripkade een proef met een zogenoemde ‘lawaaiflitspaal’. De lawaaiflitspaal meet het geluid dat een voertuig maakt en geluidspieken boven de 80 DB worden vastgelegd. Hiermee brengt de gemeente de geluidsoverlast door voertuigen in kaart. De lawaaiflitspaal schrijft nog geen boetes uit.

Onderzoeksbureau TNO voert de metingen uit. De kentekens van de voertuigen worden vastgelegd, zodat de geluidsvolumes gekoppeld kunnen worden aan voertuigtype, model en leeftijd van het voertuig. De proef duurt in totaal drie tot vijf dagen per locatie. Soortgelijke metingen vonden al plaats in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
Wethouder Eva Oosters (Milieu): “Geluidsoverlast door verkeer is voor veel Utrechters een doorn in het oog. Minder verkeerslawaai draagt bij een aantrekkelijke en gezonde stad. Daarom doen we deze proef met andere grote steden. Voor het aanpassen van wet- en regelgeving hebben we het Rijk nodig.”

Huidige handhavingsmogelijkheden
Op dit moment is handhaving op verkeersveiligheid en geluidsoverlast van hard optrekkende voertuigen beperkt mogelijk. Dit is ook de reden voor de gemeente Utrecht om samen met andere grote steden een proef te doen met de lawaaiflitspaal. Het gaat om het testen van de techniek. Handhaving tijdens de proef zelf is niet aan de orde.

Reacties

Cookieinstellingen