Kraanwater in Utrecht ‘zachter’ dan Nederlands gemiddelde

Foto: Saniweb

Overijssel heeft gemiddeld het ‘hardste’ kraanwater van Nederland. Het kraanwater in Utrecht is zachter dan Nederlands gemiddelde. Dit komt naar voren uit een analyse van Saniweb op basis van cijfers van waterhardheid.nl. Met een provinciaal gemiddelde van 9,65 dH° blijft de provincie Groningen (9,35 dH°) en Noord-Holland (8 dH°) voor.

De sanitairspecialist deed onderzoek naar de waterhardheid per provincie in Nederland. De hardheid van ons drinkwater wordt bepaald op basis van de hoeveelheid kalk die erin zit. De waterhardheid wordt geduid in dH°. Hoe hoger dit getal, hoe harder het water in die provincie. Uit de analyse komt naar voren dat naast Overijssel, Groningen en Noord-Holland, ook in Noord-Brabant en Friesland de hardheid van het water boven het landelijk gemiddelde van 7,69 dH° ligt.

zachtste water
Het gemiddeld ‘zachtste’ water komt uit de kraan in Zuid-Holland (4,98 dH°) en Flevoland (6,25 dH°). Beide provincies liggen ruim onder het landelijk gemiddelde. “De waterhardheid verschilt inderdaad per regio. Dit komt omdat de herkomst van het water anders is”, zegt professor Jan Peter van der Hoek, specialist op het gebied van drinkwater. “In West-Nederland komt ons drinkwater uit de grote rivieren. Dan weten we behoorlijk goed wat de hardheid in het water is. Wanneer drinkwater gewonnen wordt uit grondwater, kan het zelfs per postcode verschillen hoe hard het water is.”

Issues rondom drinkwater
Van der Hoek merkt op dat waterhardheid onder Nederlanders een groot topic is. Maar volgens de hoogleraar zijn er nog veel belangrijkere dingen op het gebied van drinkwater. “Waterhardheid is bijvoorbeeld niet slecht voor je gezondheid. Hoewel veel mensen dit wel denken. Bestrijdingsmiddelen en PFAS in bronnen van ons drinkwater, dat zijn pas echt belangrijke onderwerpen op dit gebied.”
En dat is niet het enige, wil Van der Hoek benadrukken. “De bronnen van drinkwater in Nederland worden bedreigd. Zowel kwalitatief als in beschikbaarheid. Daar moeten we de aandacht op richten. In periode van droogte zien we steeds vaker tekorten. Het is niet vanzelfsprekend dat er altijd maar kraanwater uit de kraan komt. Dat zie je in andere landen, zelfs in België, al veel meer. Nederland heeft geluk dat er genoeg grote rivieren zijn.”

Cookieinstellingen