Start bouw 143 sociale huurwoningen in nieuwbouwwijk De Nieuwe Defensie

Foto: WoonIn

Wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ontwikkeling, Onderwijs en Volksgezondheid) heeft in aanwezigheid van regiodirecteur Peter van Oeveren van BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Manager Wonen Anemoon van Dijk van Woonin gisteren de eerste paal geslagen voor de bouw van 143 sociale huurwoningen in de nieuwbouwwijk De Nieuwe Defensie in Utrecht. In 2025 worden de woningen naar verwachting aan de woningcorporatie opgeleverd.

Voor Woonin wordt dit het tweede wooncomplex in de nieuwbouwwijk De Nieuwe Defensie. Het eerste complex is in 2022 opgeleverd, wordt met veel plezier bewoond en draagt de naam De Generaal. In het nieuwe gebouw, De Majoor, is straks ook sprake van een gemengd woonconcept. Dat houdt in dat huurders van Woonin het gebouw gaan delen met mensen die door het Leger des Heils, de stichting Timon en Singelzicht begeleid worden bij het zelfstandig wonen.
Door vanaf het begin samen op te trekken kan een goed gemengd woonconcept neergezet worden. Zo komt er een gezamenlijke woonkamer waar bewoners met elkaar activiteiten kunnen organiseren en waar de professionele organisaties hun kantoorruimte hebben. Hierdoor is de begeleiding heel dicht bij de huurders.
Deze ontwikkeling is onderdeel van een driepartijen overeenkomst tussen BPD, Woonin en gemeente Utrecht waarbij Woonin de mogelijkheid krijgt om extra sociale huurwoningen te kopen op plekken waar nieuwe sociale huurwoningen gewenst zijn en in ruil daarvoor krijgt gebiedsontwikkelaar BPD de mogelijkheid om bestaande locaties van Woonin te kopen en daar woningen te ontwikkelen in een ander segment dan sociale huur, zoals middenhuur woningen of koopwoningen. De gemeente ondersteunt deze samenwerking en faciliteert daar waar mogelijk.
Peter van Oeveren, regiodirecteur BPD: “De samenwerking leidt tot een toename van betaalbare woningen. Wonen moet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven, zowel in de stad als daarbuiten. Wij zien het als onze maatschappelijke taak om betaalbare woningen aan te bieden.”
Anemoon van Dijk, manager Wonen bij Woonin is erg blij met deze nieuwe woningen in een krappe woningmarkt: “Door nieuwbouw te realiseren komen er meer sociale huurwoningen bij. Dat is voor woningzoekenden goed nieuws! En in dit soort woonconcepten liggen kansen. We kunnen een fijn thuis voor iedereen creëren. Mensen die voorheen zorg ontvingen in een zorginstelling en nu zelfstandig gaan wonen, kunnen terecht in een wooncomplex als De Majoor. Bij Woonin houden wij ons dagelijks bezig met dit soort gemengde woonconcepten.”
Nieuw stadskwartier
De Nieuwe Defensie is een gebiedsontwikkeling met 950 nieuwbouwwoningen aan de rand van de Utrechtse binnenstad. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van het nieuwe stadskwartier. De woningen zijn bedoeld voor een gemengd publiek. Op de locatie aan het Merwedekanaal worden koopwoningen, sociale huurwoningen, middeldure huurwoningen en betaalbare koopwoningen tot de NHG-grens gerealiseerd. Inmiddels zijn 100 woningen opgeleverd en 191 woningen in aanbouw. ERA Contour is de aannemer, betrokken architecten zijn: ANA, CROSS architects, INBO en MLA+.

Reacties

Cookieinstellingen