Live talkshow Vrijheidscolleges op 5 mei in TivoliVredenburg

Foto: Vrijheidscolleges

Op vrijdagavond 5 mei om 19.30 uur in TivoliVredenburg presenteert Vrijheidscolleges in samenwerking met Bevrijdingsfestival Utrecht een live talkshow met als thema ‘Vrijheid kan niet zonder jou’. Sprekers zijn de Utrechtse schrijver en programmamaker Lisa Weeda, sociaal dienstverlener en columnist Emine Uğur en klimaatcorrespondent Jelmer Mommers. De gasten delen hun persoonlijk ervaringen over de waarde van vrijheid. Presentator is Milouska Meulens. De Utrechtse Spoken word artiest Tom Strik verzorgt op deze avond een optreden. De talkshow is gratis toegankelijk.
 
 
Emine Uğur, Jelmer Mommers en Lisa Weeda gaan met het publiek in gesprek over onderwerpen die op dit moment hoog op de wereldagenda staan en van invloed zijn op de beleving en de grondbeginselen van vrijheid, zoals het klimaat, leven in oorlog en bestaanszekerheid. Zo gaat de Nederlands-Oekraïense schrijfster Lisa Weeda in op de gevolgen die angst door oorlog op je kan hebben. Ze neemt een voorbeeld mee over de inwoners van een dorp die zo erg geraakt werden dat het hun leven op een ingrijpende manier veranderde.
 
Vrijheidscolleges
Vrijheidscolleges inspireren jong en oud om na te denken over de waarde van vrijheid. De stichting maakt sinds 2013 programma’s over leven in oorlog en conflict, democratie en rechtsstaat en koppelt dit met bekende sprekers aan actuele thema’s. De colleges zijn gebaseerd op de beroemde Four Freedoms speech van Franklin D. Roosevelt uit 1941. In de aanloop naar 5 mei en op bevrijdingsfestivals kun je Vrijheidscolleges bijwonen. De vrijheidssprekers van dit jaar zijn door het hele land te zien. Zij spreken allen over een van de vrijheden van Roosevelt.
 
Vier vrijheden
De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt introduceerde in 1941 de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Dit is de basis van onze democratie geworden, naast een inspiratiebron voor veel kunstenaars door de geschiedenis heen. De rode draad door de talkshow zijn de vier iconische kunstwerken die Norman Rockwell heeft gemaakt aan de hand van de Four Freedoms. Maar zijn die beelden wel inclusief genoeg? Vrijheid verandert mee met de tijd en veel kunstenaars nemen de moeite om de kunstwerken een nieuwe interpretatie te geven. 

Reacties

Cookieinstellingen