Vrijdagavond herdenking aanslag Colorado Springs op Domplein

Foto: Monument 1730 Utrecht

Op vrijdagavond 25 november organiseert Stichting Monument 1730 een herdenking voor de slachtoffers van de aanslag op lhbtiqa+ nachtclub Club Q in Colorado Springs (VS). Tijdens een korte herdenking op het Domplein wordt een minuut stilte gehouden.

Afgelopen weekend, in de nacht van zaterdag (19/11) op zondag (20/11), vielen in lhbtiqa+ nachtclub Club Q in Colorado Springs (VS) doden en gewonden. Rond middernacht betrad een man de club en opende direct na binnenkomst het vuur. Uit solidariteit met de slachtoffers, hun vrienden, familie, geliefden en de lhbtiqa+ gemeenschap in Colorado organiseert Stichting Monument 1730 (i.o.) op vrijdag 25 november a.s. de bijeenkomst ‘Love over Hate: herdenking aanslag Colorado Springs’ van 19.30 uur tot 20.15 uur bij de gedenksteen op het Domplein die verwijst naar de Sodomietenvervolging in 1730-1731. Deze plek staat ook wel bekend als het Utrechtse Homomonument.
“Het is een afschuwelijke daad van haat. Deze mensen dachten op een ‘veilige plek’ te zijn. Juist onze lhbtiqa+ gemeenschap heeft behoefte aan plekken om veilig jezelf te kunnen zijn. Met deze herdenking willen we onze solidariteit tonen met de gemeenschap in Colorado Springs en het signaal afgeven dat liefde sterker is dan haat”, aldus Simon Timmerman namens Stichting Monument 1730 (i.o.).
Bij de herdenking kunnen bloemen neergelegd worden en kaarsjes en lichtjes aangestoken bij het monument. Om klokslag acht uur wordt een minuut stilte in acht genomen. Aan de exacte invulling van het programma wordt nog gewerkt.
Stichting Monument 1730
Stichting Monument 1730 (i.o.) stelt zich ten doel om meer bekendheid te geven aan de gedenksteen op het Domplein die verwijst naar de Sodomietenvervolging in 1730-1731. De stichting wil dit o.a. doen door het organiseren van acties en activiteiten, het ontwikkelen van een website die meer achtergrondinformatie biedt over het monument, het organiseren van bijeenkomsten rondom belangrijke dagen voor de lhbtiqa+ gemeenschap en na gebeurtenissen/incidenten die impact hebben op de lhbtiqa+ gemeenschap. Simon Timmerman en Petra Luiken zijn de initiatiefnemers van de stichting die momenteel nog in oprichting is. 

Reacties

Cookieinstellingen