Gemeente Utrecht wil 1200 Oekraïense vluchtelingen opvangen

Foto: GDJ via pixabay

De gemeente Utrecht streeft ernaar om 1200 Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. Op dit moment zijn er in Utrecht 662 plekken gerealiseerd. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Landelijk komen er per maand zo’n 2.000 à 3.000 Oekraïense vluchtelingen meer bij dan er terugkeren. Op dit moment zijn er in Utrecht 1.380 vluchtelingen ingeschreven in de Basisregistratie Personen waarvan er circa 60 procent bij gastgezinnen wonen of zelf onderdak hebben geregeld en 40 procent in gemeenschappelijk opvanglocaties verblijven.
Gezien de op grote schaal vernietigde basisinfrastructuur in Oekraïne en met de winter in aantocht is de verwachting dat er de komende maanden meer mensen zullen vluchten en er ook minder zullen terugkeren.
Het streefgetal van 1200 plekken is echter nog niet gerealiseerd. Daarnaast speelt ook mee dat de opvanglocaties die nu ruimte bieden aan Oekraïense vluchtelingen, allemaal tijdelijke locaties zijn waarvan de eersten nu gesloten worden (zoals de Willem Dreeslaan en Zeehaenkade). Voor de locaties die gesloten worden moet vervanging worden gezocht. Daarbij wordt gezocht naar locaties die langer dan een jaar beschikbaar zijn.
Met de huidige planning voor de realisatie van locaties zijn er in december net voldoende plekken, aldus het college. In het eerste kwartaal van 2023 worden er verschillende locaties opgeleverd, zoals op de Kanaalweg, Piramidedreef en het tweede opvangschip. Met de huidige prognoses zal het echter na het tweede kwartaal 2023 weer heel krap kunnen worden. Tegelijkertijd wordt het vinden van geschikte locaties steeds lastiger.

Reacties

Cookieinstellingen