Muurschildering Johanna Westerdijk onthuld

Foto: SPORE

Sinds enige jaren zijn in Utrecht muurschilderingen te zien van historische wetenschappers (en hun ontdekkingen), zoals Buys Ballot, Ornstein, Van ’t Hoff en Bleeker. Deze worden gemaakt door schilders-collectief De Strakke Hand. De allernieuwste is een beeltenis van professor Johanna Westerdijk (1883-1961), die een aantal weken geleden werd voltooid aan Maliesingel 54. Op dat adres is ook een plaquette geplaatst met een QR-code die leidt naar de website www.johannawesterdijk.com.

Op woensdagmiddag 14 september is de muurschildering van Johanna Westerdijk feestelijk onthuld in aanwezigheid van subsidiegevers, relaties en plantkundige vakgenoten. Het programma begon met een korte wandeling door het Zocherpark, met onderweg drie informatieve tussenstops waarin Westerdijk-kenners een aspect van Westerdijks leven en werk belichten.
In een speelse onthullingsceremonie aan de rand van het water, tegenover de muurschildering, heeft burgemeester Sharon Dijksma een feestelijke toespraak houden, waarna zij met haar telefoon de QR-code scant die leidt naar de website www.johannawesterdijk.com
Johanna Westerdijk was grondlegger van de grootste levende schimmelcollectie ter wereld en pionier in de plantenziektekunde. Zij was in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland (Utrechtse Rijksuniversiteit). Het werk van Westerdijk leeft wereldwijd voort in onderzoek en innovatie. Schimmels spelen een belangrijke rol in het oplossen van wereldproblemen op het gebied van gezondheid, voedselvoorziening en milieu.
In haar leven stond Westerdijk bekend als iemand die serieuze wetenschap combineerde met plezier: in haar vrije tijd hield ze van muziek maken en feesten. Van haar is de gevleugelde uitspraak ‘werken en feesten vormt schoone geesten’.
De muurschildering voor Johanna Westerdijk is een initiatief van SPORE, waarin Jacqueline Castelijns en Marieke Bemelman samenwerken. Zij werden bijgestaan door het Westerdijk Fungal Biodiversity Institute en kregen steun van subsidiegevers uit het vakgebied van de plantenziektekunde.

Reacties

Cookieinstellingen