De Vuelta gaat van start in Wielercafé Slok

Foto: Café Slok

In café Willem Slok ontvangt wielerjournalist, radiomaker en schrijver Jeroen Wielaert drie maandagavonden achtereen (1, 8 en 15 augustus) diverse wielergasten. Centraal staat de Vuelta, het wielerevenement dat Utrecht net als in 2015 bij de Tour de France op z’n kop gaat zetten.

De Vuelta zelf, de Spaanse Wielerronde, start in Utrecht met een ploegenpresentatie op donderdag 18 augustus. Wielaert praat met oud-wielrenners over hun wielercarrière en over hun deelname aan de Vuelta. Herinneringen aan legendarische etappes en mooie overwinningen, maar ook over er doorheen zitten en doorstampen.
De eerste gast is Maarten Ducrot (1 augustus) die tegenwoordig NOS-commentator is bij wielerwedstrijden. Na zijn amateurtijd (wereldkampioen ploegentijdrit) reed hij in de jaren ’80 bij de Kwantumploeg van Jan Raas. Hij won diverse etappes in diverse rondes en haalde bij zijn deelname aan de Spaanse Wielerronde de 113e plaats. Sinds 2004 is Ducrot wielercommentator op de televisie.
Bijzonder is dat Ducrot weer eens terugkeert naar café Willem Slok want tijdens zijn studie psychologie aan de Universiteit Utrecht was hij er regelmatig te gast.
Met Mathieu Hermans haalt Wielercafé Slok (8 augustus) een heuse Spanjekenner binnen want de renner was tijdens zijn profcarrière in de jaren ’80 actief in diverse Spaanse ploegen. Hij stond zeven keer aan de start van de Vuelta en won in twee jaar tijd 10 etappes wat best bijzonder mag heten.
Het laatste wielercafé (15 augustus) is een er met literaire wielerinslag want te gast de schrijvers Edwin Winkels, Bert Wagendorp en Hans van Hartevelt. De oud-Utrechter Winkels, die al sinds 1992 in Spanje woont, schreef in 2019 als opmaat naar de Vuelta-start in Nederland het boek La Vuelta dat vol staat met heroïsche verhalen uit de Ronde van Spanje. Zijn collega-sportjournalist is Bert Wagendorp die vooral bekend is geworden door het boek Ventoux (over een groep wielervrienden) dat ook verfilmd is. Een ander (fictief) boek dat hij over de wielersport schreef was De Proloog.
De derde gast op de laatste maandag van het Wielercafé Slok is Hans van Hartevelt die een heuse thriller schreef: De fatale etappe, vergelding in de Vuelta. Een fictief verhaal over een renner die met winst in de Vuelta de eerste kan zijn die kans maakt de drie grote rondes te winnen. Of dat lukt? In ieder geval is het Utrecht gelukt om de drie grote rondes binnen te halen.
Wielercafé Slok sluit de activiteiten rond de Vuelta af op woensdag 17 augustus met de Grote Vuelta-quiz met als presentator de Utrechtse wielerliefhebber Vincent Oldenborg. De quiz en de wielercafé’s gaan iedere keer vanaf 20.00 uur van start en de entree is gratis.

Reacties

Cookieinstellingen