Zwemmen, suppen en kanoën voor onderzoek naar spierziekte FSHD

Foto: Singelswim

Na twee jaar geen SingelSwim als gevolg van het coronavirus, staat dit evenement dit jaar weer op het programma. Op zondag 10 juli zwemmen, suppen en kanoën we door de oudste verdedigingsgracht van Nederland om geld op te halen voor onderzoek naar de spierziekte FSHD. Dit jaar nemen ook oud-schaatser Jochem Uytdehaage en openwaterzwemster Susan Houbraken (oprichtster van FrisseDuik) een duik in de Singel.

Het idee van de SingelSwim is in 2013 ontstaan om een behandeling voor FSHD dichterbij te brengen. In 2015 is de eerste editie succesvol georganiseerd. De SingelSwim staat volledig in het teken van geld op halen en aandacht vragen voor de spierziekte FSHD. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting SingelSwim in samenwerking met evenementenorganisator Central Events.
FSHD (Facio Scapulo Humerale Dystrofie) is een erfelijke chronisch progressieve spierziekte waarbij de skeletspieren langzaam verdwijnen door een genetisch defect. Helaas is er nog geen enkele behandeling of medicijn beschikbaar. FSHD is een van de meest voorkomende erfelijke spierziekten ter wereld. Wereldwijd hebben meer dan 870.000 mensen FSHD. In Nederland zijn dit meer dan 2000 mensen. Dit jaar gaat een groot deel van de opbrengst naar het onderzoek van Dr. Corrie E. Erasmus, gericht op een inspanning/moeheid-studie bij kinderen met FSHD.
Voor iedereen zit er wel een leuke uitdaging tussen. Zwemliefhebbers kunnen kiezen uit de RTV Utrecht 1.2 km Swim, de 2 km Swim en de 5.5 km Swim. Sinds september 2020 is de Singel in Utrecht weer helemaal rond en dat is precies 5.5 km. Deze afstand kun je ook in estafettevorm voltooien met je vrienden of collega’s.
Liever niet zwemmen? Dan hebben we goed nieuws voor je. Dit jaar zijn er namelijk twee nieuwe onderdelen bijgekomen: 5.5 km suppen en kanoën. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Dagjesuppen.nl.
Speciaal voor kinderen van 10 t/m 15 jaar wordt er ook een KidsSwim georganiseerd van 400 meter en van 800 meter. Voor de veiligheid zijn zwemdiploma A en B verplicht. Daarnaast moet er te allen tijde een begeleider (18+) meezwemmen.

Reacties

Cookieinstellingen