Utrechtse student ontwerpt kledinglijn tijdens stage

Foto: new habit

Een student van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht HKU heeft tijdens haar stage een eigen kledinglijn ontworpen. Gisteren (maandag 13 juni) werd deze streetwear kledinglijn tijdens een speciaal evenement in de Utrechtse binnenstad officieel gelanceerd. 

In 2019 gebeurde het een keer eerder dat een student een kinderkledinglijn ontwierp, voor Tommy Hilfiger. De kunstacademiestudent die dat nu voor de tweede keer doet is de twintigjarige Annemarijn Verboom uit Utrecht. Verboom startte in februari dit jaar met haar stage bij Kitemedia, een brandingbureau gevestigd in de Utrechtse binnenstad. Vorig jaar startte dit bureau met een eigen kledingmerk; New Habit Organic Clothing.
Het gaat om kleding die op een zo eerlijk mogelijke manier gefabriceerd is in confectiefabrieken in Azië. Het nieuwe merk wil Utrechters laten nadenken – en daarna de rest van de wereld. Dit vooral omdat er bij streetwear kledingmerken nog weinig aandacht is voor het thema mensenrechten. “Toen ik in februari hier startte had ik niet kunnen dromen dat ik zo ver zou kunnen komen en de kans zou krijgen een eigen kledinglijn te creëren”, aldus Verboom.
Het idee ontstond in de loop van maart tijdens een brainstormsessie met Roald Schaap, de eigenaar van New Habit Organic Clothing. “Ik had het woord ,zaaien’ opgeschreven tijdens een van die sessies en daar bleef ik over nadenken en dingen over opschrijven. Uiteindelijk had ik vier A4’tjes tekst over het thema”, vertelt Verboom. Het resultaat van die brainstormsessie en de periode erna is een kledinglijn met natuurlijke kleuren waarin de link tussen natuur en mens centraal staat. De naam ervan is ‘You’ve Got Nerves’, de nieuwste collectie van New Habit Organic Clothing.
“Je moet moed hebben om terug te gaan naar je roots – en tegelijkertijd verwijst de naam ook naar de nerven van het blad van bomen.” De lijn bestaat uit twaalf items waaronder oversized t-shirts, longsleeves, een hoodie, sweaters, een bucket hat en zelfs tasjes. De kleding is online verkrijgbaar.  Eind juni loopt Annemarijn haar stage af. Na de zomer gaat ze naar het vierde en laatste jaar van haar opleiding. Maar die eigen kledinglijn heeft ze in ieder geval in haar zak, wat er ook gebeurt.
“Wat je als stagebedrijf wilt bieden is een plek waar iemand niet alleen werk uitvoert dat door ons verzonnen wordt”, aldus de trotse stagebegeleider Schaap van New Habit Organic Clothing. “Het mooiste is als een stageloper een wezenlijke bijdrage kan leveren vanuit zijn of haar eigen creativiteit. Dat is hierbij heel goed gelukt.”

Reacties

Cookieinstellingen