Dodenherdenking op Fort Lunet I

Foto: Menno Bausch

Voor het derde jaar op rij organiseert DUMS samen met Defensie en gemeente Utrecht een herdenking voor gevallen Utrechtse veteranen. Op het bijzondere Fort Lunet I vindt op 4 mei een plechtigheid plaats met verhalen en muziek met het thema “Vanzelfzwijgend”.

Dodenherdenking was lang niet zo actueel, met een oorlog dichtbij in Oekraïne en vluchtelingen uit alle windstreken die opgevangen worden in Nederland. Met deze herdenking verbindt DUMS de lijn van het herdenken van oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog met de slachtoffers die vandaag de dag nog altijd vallen in oorlogssituaties – en met de stad Utrecht.
Het programma wordt verzorgd door de muziekschool en bestaat uit het taptoesignaal – gespeeld door trompettist/docent Teake Sikkema -, de twee minuten stilte en het klinkende Wilhelmus.
Daarnaast zijn er verhalen en klinkt er de mooiste muziek. Een van die persoonlijke verhalen zal worden verteld door spreker Luitenant ter zee der tweede klasse oudste categorie Eric Goedel. Hij zal ook de namen opnoemen van 76 gevallen Utrechtse veteranen. Luitenant ter zee der eerste klasse Katja van As, die vorig jaar haar eigen verhaal deelde, is dit jaar weer aanwezig om voor elke gevallen Utrechtse veteraan een fakkel aan te steken.
Tijdens dit ritueel speelt een professioneel combo – bestaande uit trompet, blokfluit, viool, cello en percussie – muziek uit de afgelopen eeuw van o.a. Jules de Corte en Vera Lynn, die aansluiten bij het thema ‘Vanzelfzwijgend’. De musici laten zo hun licht schijnen op oorlog en vrees, hoop en vrede.
Voor de eerste keer sinds corona is publiek van harte welkom om deze Dodenherdenking bij te wonen. De herdenking vindt plaats op een betekenisvolle locatie: het solitaire Fort Lunet I, Utrechts erfgoed met een militaire historie. Het fort wordt op dit moment gerestaureerd maar daarvan ondervinden bezoekers geen hinder.
Dit initiatief vanaf het solitaire fort is een aanvulling op de herdenking op het Domplein. De organisatie Grounded, gevestigd op het fort, zal de bezoekers een warm welkom heten. Let op: de plechtigheid wordt dit jaar niet online gestreamd. Er is geen parkeergelegenheid voor auto’s, dus kom op de fiets! Er zijn stoelen, maar aan te raden is om eventueel een picknickkleed mee te nemen.

Reacties

Cookieinstellingen