Start bouw nieuwe woonwijk Cartesius

Foto: gemeente Utrecht

Op dinsdag 5 oktober start de officiële bouw van de eerste huurwoningen van de nieuwe woonwijk Cartesius, rond het CAB-gebouw en nabij het station Utrecht Zuilen. Het gaat om een project van ontwikkelaar Keystone Vastgoed die hier 322 huurwoningen bouwt. In totaal zal Cartesius 2852 woningen tellen. Dit wordt een mix van koop- en huurwoningen.

“Dit is het startsein voor de bouw van een woonwijk die aantoont hoe een gezonde stadswijk er in de toekomst uit komt te zien”, zegt wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling).  “Van de 322 woningen die we in deze eerste fase realiseren, behoort 92 procent tot het middenhuur segment. Ik ben blij met deze toevoeging, want in Utrecht hebben we hier een grote behoefte aan. Het is belangrijk dat Utrecht een betaalbare stad voor iedereen blijft. De woningen die Keystone Vastgoed bouwt in de Cartesiusdriehoek dragen hieraan bij.” De oplevering van de eerste woningen staat gepland voor begin 2023.
In deze eerste fase komen diverse soorten huurwoningen. Zo komen er atelierwoningen, waarin kunstenaars wonen en werken kunnen combineren. Daarnaast worden 165 tweekamerappartementen en 140 driekamerappartementen gebouwd. Tenslotte worden 10 friendswoningen gerealiseerd. Uit onderzoek blijkt dat er grote vraag is naar dit type woningen, waarin meerdere personen wonen, maar die onderling of gezamenlijk geen huishouden vormen. Wel maken ze gebruik van gemeenschappelijke voorzieningen. Caspar Diepenhorst, directeur van Keystone Vastgoed: “We zijn er trots op dat wij als klein maar slagvaardig bedrijf deze omvangrijke en gecompliceerde ontwikkeling van de grond hebben gekregen. We leveren met deze 322 woningen een echte bijdrage aan het oplossen van de woningvraag van Utrecht.”
Over een aantal jaar is Cartesius ontwikkeld tot een levendige en gezonde stadswijk. Er komen 2852 woningen voor verschillende doelgroepen, twee parken, horeca, een basisschool en een sporthal. Keystone Vastgoed realiseert de eerste fase van Cartesius: het Spoorblok en de Solitair, de eerste twee woongebouwen in de Cartesiusdriehoek, die door Wessels Zeist worden gebouwd. Beide gebouwen zijn door Syntrus Achmea, namens het pensioenfonds PME aangekocht. “PME voegt op deze aantrekkelijke locatie een groot aantal betaalbare en duurzame woningen toe aan de beleggingsportefeuille en aan de stad Utrecht”, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder Balans & Vermogensbeheer. Naar verwachting is de Solitair klaar in het eerste kwartaal van 2023, het Spoorblok volgt in het derde kwartaal van dat jaar.
Het deelproject ‘Spoorblok’ omvat 242 woningen. Deze woningen zijn verdeeld over vier geschakelde bouwblokken, die in een u-vorm langs het spoor komen te staan. Daarnaast komen er nog twee losse woonblokken aan de open parkzijde. OPL Architecten heeft deze woonblokken ontworpen. De bouwblokken zien er allemaal verschillend uit, maar vormen wel samen één geheel. De verdiepte parkeergarage zorgt ervoor dat bewoners hun auto, maar ook E-scooters en bakfietsen kunnen parkeren. Daarnaast komt er stallingsruimte voor (deel)fietsen en komen er twintig elektrische deelauto’s.
Het deelproject ‘Solitair’ bestaat uit 80 woningen, naar het ontwerp van Zecc Architecten. De appartementen worden gebouwd rondom een binnenplaats met ruimte voor groen en ontmoeten. Een poort geeft toegang tot een binnentuin en onderliggende fietsenstalling. Op de begane grond bevinden zich 7 atelierwoningen en ruimte voor functies zoals daghoreca en culturele bedrijvigheid. Deze ruimtes bevinden zich aan het park en het plein achter het monumentale CAB-gebouw.
De ruimte tussen de woonblokken wordt groen en gevarieerd. Er komt een gezamenlijke binnentuin met ruimte om elkaar te ontmoeten, te recreëren en van de zon te genieten. Daarnaast grenzen het Spoorblok en de Solitair aan het park dat als een verbindend lint door de hele woonwijk Cartesius kronkelt.

Lees ook:

Cartesius wordt levendige en gezonde stadswijk

Reacties