Tweede Kamer wil dat minister Utrecht dwingt om woningen te bouwen in Rijnenburg

Foto: De Stichtse Rijnlanden

Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de gemeente Utrecht ertoe dwingt woningen te bouwen in de polders Rijnenburg en Rijerscop. Dat meldt Binnenlands Bestuur. Een motie daartoe van coalitiepartijen VVD en CDA haalde donderdag 75 stemmen voor en 74 tegenstemmen. De kwestie verdeelt de coalitie, D66 en ChristenUnie zijn tegen.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) had de motie ontraden, omdat een proactieve aanwijzing volgens haar ‘geen haalbare en geen gewenste weg’ is. Er is een goede samenwerking tussen het ministerie en de regio en er is al zicht op andere bouwlocaties voor duurzame woningbouw. Ook wees ze de Kamer erop dat de realisatie van het woningproject in Rijnenburg mogelijk 3 tot 4 miljard euro gaat kosten, waarvan 1 miljard voor de ontsluiting van het gebied. Hiervoor is volgens haar geen dekking.
VVD’er Daniel Koerhuis en CDA’er Julius Terpstra wijzen er echter op dat de bouwlocaties hard nodig zijn in verband met het landelijke woningtekort van meer dan 330.000 woningen. In de polders kunnen minimaal 22.000 huizen op een duurzame manier worden gebouwd, stellen ze naar aanleiding van onderzoeken.
De gemeente Utrecht wil de polders de komende tijd voor windmolens en zonnepanelen gebruiken. Een voorstel daarover werd afgelopen zomer nipt aangenomen in de gemeenteraad. Met de aanleg wordt in 2022 begonnen. De gemeente laat de mogelijkheid voor woningbouw open, maar laat in het midden wanneer dat zou gebeuren.

Reacties