Dienstencentrum De Roef wint Toegankelijkheidsprijs 2020

Foto: gemeente Utrecht

De Roef uit Vleuten De Meern is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020. Wethouder Maarten van Ooijen feliciteerde het bestuur van Stichting Vrienden van De Roef gistermiddag van harte met hun eerste prijs. Meer dan 800 mensen hebben gestemd op een van de 8 kandidaten. De Roef kreeg zowel de meeste stemmen van het publiek als het beste oordeel van de vakjury en wint hiermee € 3.000,-. Hiermee gaan ze de website vernieuwen en toegankelijk maken en een nieuwe AED aanschaffen.

Maarten van Ooijen, wethouder Zorg en Welzijn: “Eigenlijk vind ik alle genomineerden winnaars. Zij zijn een voorbeeld voor de stad en zorgen ervoor dat iedereen in Utrecht gewoon mee kan doen. Zoals spontaan naar een concert of een restaurant, een website kan raadplegen of kan sporten. De Roef zorgt ervoor dat bezoekers met een beperking zich helemaal welkom voelen en mag zich terecht winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2020 noemen.”
Dienstencentrum De Roef biedt senioren uit de Vleuten Meern een groot en gevarieerd aanbod aan activiteiten. Het is een levendig punt in de wijk waar ook veel bewoners uit de omgeving graag komen. Een team van ruim 60 vrijwilligers van Vrienden van De Roef zorgt voor een goede sfeer en een uitstekende verzorging van de 800 bezoekers die wekelijks naar De Roef komen. Iedereen is welkom al zijn de meeste bezoekers tussen 50 tot 90+ jaar oud. Er zijn dagelijks veel activiteiten in het dienstencentrum, zoals darten, volksdansen, biljarten, breien en koffie-contact-clubjes. De meeste activiteiten worden door de bezoekers – zo’n 800 per week – zelf aangedragen. De vrijwilligers helpen met het opzetten van een activiteit. De Roef heeft stevige stoelen gekocht met goede zittingen en leuningen omdat de meeste mensen hier toch veel zitten. Er is een rolstoel en een rollator, zodat mensen die niet zelf hoeven mee te nemen. En er zijn drie toiletten voor mensen met een beperking. Met het geld van deze prijs komt er ook een nieuwe AED en wordt de website toegankelijk.
De tweede prijs, een geldbedrag van € 2.000,-, gaat naar Stichting Accessibility. De stichting zorgt al 20 jaar voor toegankelijk internet voor iedereen. Ze helpen bedrijven en organisaties om hun website toegankelijk te maken en geven adviezen en trainingen over toegankelijkheid. Altijd wordt hier een ervaringsdeskundige bij betrokken. Het kantoor van Accessibility zit in Utrecht en is – natuurlijk- toegankelijk. De derde prijs, € 1.000,-, gaat naar Back UP Utrecht. Alle jongeren tussen de 18 en 26 jaar, die de weg even kwijt zijn door bijvoorbeeld dakloosheid of psychosociale problemen, zijn hier welkom. Het pand van Back UP is, volgens de richtlijnen, wat minder toegankelijk, maar als de toegang een probleem is dat zorgt Back UP voor begeleiding op een locatie die meer toegankelijk is.
Utrecht wil een stad zijn waar iedereen welkom is en die toegankelijk is voor iedereen. Dat betekent dat iedereen overal moet kunnen komen, informatie kan vinden en mee kan doen. Ook wanneer je in een rolstoel zit, slechtziend bent of een andere beperking hebt. Sinds 2014 moeten alle instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Utrecht toegankelijk zijn of aan toegankelijkheid werken. Sinds 2015 looft Utrecht de Toegankelijkheidsprijs uit aan de instelling of activiteit die hier het best in slaagt.

Reacties

Cookieinstellingen