Gemeenteraad wil dat omwonenden mee profiteren van opbrengst zon- en windenergie

Foto: pixabay

Laat projecten met zon- en windenergie voor minimaal de helft in eigendom zijn van de lokale bevolking, zodat omwonenden profiteren van de winst. Dit voorstel doet een meerderheid van de partijen vandaag in de Utrechtse gemeenteraad.

De partijen vinden het belangrijk dat mensen met windmolens of een zonnepark in hun buurt hier ook de voordelen van ervaren.
Een mooi voorbeeld hiervan is het windpark Nijmegen – Betuwe, dat volledig in handen is van lokale Nijmegenaren. De vier sociale windmolens leveren stroom aan zevenduizend huishoudens. Een deel van de winst gaat naar een fonds voor projecten in de buurt, van glasvezel tot een wijkfeest.
De partijen dienen het voorstel in tijdens het raadsdebat over de gezamenlijke strategie van de gemeente Utrecht, provincie, waterschappen en omliggende gemeentes over het opwekken van duurzame energie. Aanleiding is het Klimaatakkoord en de nieuwe doelstellingen die overheden nu moeten halen. De ambitie voor de helft lokaal eigenaarschap bij zon- en windenergie is ook onderdeel van het Klimaatakkoord.

Reacties