Meer diversiteit bij straatnamen

Foto: pixabay

Een voorstel van GroenLinks voor meer diversiteit bij straatnamen bij nieuwbouw heeft donderdag steun van een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad gekregen. Raadslid Pepijn Zwanenberg: “Tot nu toe hebben mannen bijna het alleenrecht bij straatnaamvernoemingen. Utrecht is een diverse stad. Mooi dat we dat nu terug gaan zien bij nieuwe straatnamen.” 

In Utrecht beslist de straatnamencommissie welke namen de nieuwe straten krijgen. Het voorstel van Zwanenberg roept hen op om in de toekomst te kiezen voor meer diversiteit en evenwicht. Dit kan door nieuwe straten, pleinen en parken te vernoemen naar bijvoorbeeld voorvechters van gelijke rechten, vrouwen en LHBTQI+ rolmodellen.
Het is in Nederland niet ongebruikelijk om straten te vernoemen naar belangrijke personen uit ons verre of nabije verleden. Tot nu toe gaat dit in 88% van de gevallen om mannen. Zwanenberg: “Dat vinden we een beetje ouderwets. Onze geschiedenis is rijker dan dat, dus hoogste tijd om daar verandering in te brengen. Wat ons betreft beginnen we met een Keti Koti plein of park.” 

Reacties