Meer dan honderd hardlopers rennen woensdagavond voor Amelisweerd

Foto: Amelisweerd niet geasfelteerd

Op woensdagavond 15 mei zullen ruim honderdtwintig Utrechtse hardlopers meedoen aan een actieloop voor het behoud van het bos van Amelisweerd en tegen de geplande verbreding van de A27. Verschillende actiegroepen uit de stad organiseren de actieloop.

Zij pleiten voor alternatieve verkeersoplossingen, waarbij geen bomen gekapt hoeven worden en die een betere investering zijn voor een duurzamere toekomst. ‘Het plan voor de verbreding van de ring en het kappen van ruim 800 bomen van het bos past niet meer bij deze tijd. Aan alle kanten wordt de noodklok geluid over de staat van de natuur, de luchtkwaliteit, het verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. We kunnen niet doorgaan op dezelfde weg’, aldus Jia Jia ter Kuile, van Amelisweerd Niet Geasfalteerd.
Amelisweerd is een geliefd gebied onder hardlopers en wandelaars die de drukte van de stad even willen ontvluchten. Jaarlijks trekt het gebied meer dan een miljoen bezoekers en het is daarmee het best bezochte groengebied van Utrecht. Voor de verbreding van de A27 moeten ruim 800 bomen in het gebied tegen de vlakte. Ook zal geluidsoverlast toenemen en de luchtkwaliteit verder verslechteren in Amelisweerd, Rhijnauwen en aangrenzende woonwijken Lunetten, Rijnsweerd en Voordorp.
Anneke Wensing, van Utrecht Klimaatneutraal 2030 zegt: ‘De plannen voor de ring A12/A27 kosten 1,2 miljard euro en zijn bewezen niet effectief voor betere doorstroming van het verkeer. Het verlagen van de maximumsnelheid op de ring is een simpele en goedkope maatregel, die wel effectief is en minder CO2 uitstoot veroorzaakt. De verbreding is dus een zeer kostbare schijnoplossing, die ten koste gaat van onze leefomgeving. Ik vind het onbegrijpelijk dat onze regering een plan doorduwt dat niet werkt en zoveel schadelijke gevolgen heeft. Het is nodig dat we vanuit een andere visie gaan denken en handelen: Een visie waarin we natuur, klimaat en welzijn op de lange termijn vooropstellen.’
De organisatoren van de actie geven aan dat de bomenkap in Amelisweerd onderdeel is van een wereldwijd probleem van grootschalige ontbossing. Ze stellen: ‘Onze lokale strijd kan niet los worden gezien van de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering en natuurvernietiging. Overal komen mensen in beweging voor een betere toekomst. In juni worden bijvoorbeeld in Duitsland massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties tegen de extreem vervuilende bruinkoolindustrie georganiseerd, waaraan ook Nederlanders meedoen.’
De hardlopers verzamelen om 19.00 voor Zwembad de Krommerijn. Daar zullen verschillende sprekers zijn, waaronder actievoerders die zich in de jaren ’80 tegen de snelweg verzetten. De lopers kunnen kiezen uit twee routes, van 3 of 6 km, die beiden langs het deel van het bos lopen waar de meeste bomen zullen sneuvelen als de plannen doorgaan.

Reacties