Groene daken op 316 Utrechtse bushaltes

Foto: Mariska Cheret

Utrecht is de eerste stad in Nederland die op grote schaal bushaltes krijgt met sedum daken. In de periode april t/m juni 2019 krijgen 316 bushaltes een sedum dak.

De bushaltes dragen zo een steentje bij aan een gezonde leefomgeving. Er komen ook bushaltes met zonnepanelen. Ook krijgen alle haltes led-verlichting en een zitje van bamboe. Het onderhoud gebeurt met elektrisch vervoer.
,,Het sedum/groene dak is een bouwsteen voor duurzame/klimaat adaptieve stedenbouw. De daken helpen bij het afvangen van fijnstof, bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte. Daarnaast vergroten groene daken ook de biodiversiteit in de stad. Wat zeer goed is voor de insecten zoals de bijen”, aldus wethouder Kees Diepeveen (Openbare Ruimte). Bewoners kunnen zelf ook een groendak aanleggen, de gemeente helpt u middels een subsidieregeling hierbij.
De gemeente stimuleert het aanleggen van groene daken in de stad. Groene daken helpen bij het afvangen van fijnstof, het bergen van regenwater en zorgen voor verkoeling bij hitte. Ook zorgen ze voor biodiversiteit in de stad, wat goed is voor insecten als bijen. Bewoners kunnen via www.utrecht.nl/groendak subsidie aanvragen voor een groen dak.
Het contract met de oude aanbieder was afgelopen en de gemeente heeft een nieuwe aanbesteding gedaan. De nieuwe aanbieder verzorgt de bushaltevoorzieningen en de reclamevoorzieningen de komende 15 tot 20 jaar.

Cookieinstellingen