Anna Maria van Schurmanhofje geopend

Foto: gemeente Utrecht

Afgelopen zaterdagmiddag 22 september heeft burgemeester Jan van Zanen in het Museumkwartier tussen de Keukenstraat en de Magdalenastraat een geheel vernieuwd hofje geopend. Het plaatsje, dat vanaf nu informeel het ‘Anna Maria van Schurmanhofje’ heet, was in de loop der tijd verwaarloosd geraakt.

De bestrating is geheel vernieuwd, de muren opnieuw gestuct, de verlichting is verbeterd, er zijn plantenbakken gemetseld waarin nieuw groen is geplaatst en er zijn drie kunstuitingen aangebracht die met Van Schurman te maken hebben.

Het hofje, dat door buurtbewoners wordt gebruikt als een achterom, maakt deel uit van wandelroutes zoals de VVV-route ‘Hofjes en Kameren’.

Anna Maria van Schurman (1607–1678) was de eerste vrouw in Nederland, en wellicht in heel Europa, die aan een universiteit studeerde. Zij volgde vanaf 1636 zittend achter een gordijn hoorcolleges aan de zojuist geopende Utrechtse universiteit, onzichtbaar voor de mannelijke studenten. 


In de doorgang van het hofje bij de Magdalenastraat is er een tegeltableau gekomen met afbeeldingen die verwijzen naar deze getalenteerde vrouw, waaronder een zelfportret.

In het open gedeelte is er muurschildering gekomen met een gedicht van haar hand, met de prachtige eerste regel ‘O Utreght, lieve Stadt hoe soud ick U vergeeten…’.

De derde kunstuiting, ook een muurschildering, is in de doorgang aan de kant van de Keukenstraat aangebracht. Deze is op 22 september door burgemeester Van Zanen onthuld.

Bewoners van de Keukenstraat en de Magdalenastraat hebben het initiatief genomen voor het opknappen van het gebiedje. Het project is daarna door bewoners, gemeente Utrecht en woningbouwvereniging Mitros gezamenlijk uitgevoerd. Zij deden dit met een bijdrage uit het Initiatievenfonds van de gemeente.
De muurschilderingen zijn gerealiseerd door inspanningen van de werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht, die zich inzet voor het aanbrengen en behoud van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.

Lees ook:

Amnesty International lanceert Utrecht-app

Cookieinstellingen